NAPETO STANJE

DOGAĐAJ KOJIM JE POČELO ARAPSKO PROLJEĆE Tunis obilježava 7. godišnjicu revolucije: 'Imali smo slobodu, ali smo gladniji nego prije'

 Youssef Boudlal / REUTERS

Tunis u nedjelju obilježava 7. godišnjicu revolucije u prilikama pojačane napetosti u društvu, o čemu svjedoče nedavni nemiri, zbog nesposobnosti vlasti da se obračuna sa siromaštvom, nezaposlenošću i korupcijom koji su prouzročili pad diktature.

Nekoliko događaja je predviđeno u nedjelju na poziv stranaka i sindikata kako bi se obilježila obljetnica pobune koja se završila padom Zinea el Abidinea Ben Alija nakon 23 godine suverene vladavine i koja je označila početak arapskih pobuna.

Stotine pristaša islamističkog pokreta Ennadhe okupilo se u nedjelju na aveniji Habiba Burgibe, središtu prosvjeda u siječnju 2011., izvijestio je AFP.

Članovi građanske udruge Manich Msamah (Neću oprostiti) nosili su u prosvjednoj povorci transparente i fotografije "mučenika" revolucije. Nešto dalje, mladi su prosvjedovali zbog nezaposlenosti, a članovi islamističke Ennahdhe su se smjenjivali za govornicom na velikoj pozornici.

Na aveniji je bio raspoređen velik broj pripadnika sigurnosnih snaga koji su na prilazima pretresali sudionike prosvjeda.

Sedam godina nakon odlaska Ben Alija koji živi u egzilu u Saudijskoj Arabiji, mnogi Tunišani misle da su u revoluciji dobili veću slobodu, ali im je pao životni standard.

Unatoč razmjernom uspjehu u demokratskoj tranziciji, Tunis se ne uspijeva izvući iz gospodarske i društvene stagnacije. Prošlog tjedna mirni prosvjedi i noćne pobune potresle su više gradova.

Moćni sindikat UGTTi Narodna fronta (oporba) pozvali su na prosvjednu šetnju središtem glavnog grada. U prosvjedima su zadnjih dana uhićene 803 osobe osumnjičene za nasilje, krađu i pljačku, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

Politologinja Olfa Lamloum misli da neredi koji su izbili ovih dana "svjedoče o gnjevu istih onih koji su se mobilizirali 2011. i nisu ništa postigli".

"Već sedam godina ne vidimo izlaz. Istina, imali smo slobodu, ali smo gladniji nego prije", rekao je za AFP Walid, nezaposleni 38-godišnjak koji živi u Tebourbi, blizu Tunisa.

Zemlja je zbog financijskih teškoća, napose krize u turističkom sektoru pogođenom nizom džihadističkih napada u 2015., dobila 2016. od MMF-a zajam od 2,4 milijarde eura na četiri godine. Zauzvrat se obvezala da će smanjiti javni deficit i provesti gospodarske reforme.

Predsjednik Essebsi koji se u subotu sastao s čelnicima stranaka na vlasti, poslodavaca i UGTT-a, priznao je da društvena i politička klima "nisu dobre".

Tijekom večeri vlada je najavila socijalni program vrijedan 23,5 milijuna eura kojim će biti obuhvaćeno 120.000 korisnika, rekao je ministar socijalne skrbi Mohamed Trabelsi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:57