UVIJEK SPREMNI

DOK AMERIKANCI I RUSI RATUJU OBJAVAMA, ONI VJEŽBAJU NUKLEARNI UDAR 'Operacija je trajala 11 sati, borbeni avion uspješno je ispalio projektil u metu'

 
Dassault Rafale
 Profimedia, Alamy

Jedna od vijesti koje su ovih dana dominirale naslovnicama svjetskih medija bila je o povlačenju SAD-a, a zatim i Rusije, iz INF sporazuma. Riječ je o Sporazumu o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF) koji je sklopljen još 1987. godine, a kojeg su Rusi, prema američkim navodima, već prekršili.

I dok su Rusi i Amerikanci "ratovali" preko medija, Francuska je uvježbavala svoje nuklearne mogućnosti. Kako piše portal za vojna pitanja Defense News, Zračne snage Francuske prije dva dana uspješno su izvršile simulirani napad nuklearnim oružjem.

Riječ je o vježbi tijekom koje je višenamjenski borbeni zrakoplov Dassault Rafale izvršio operaciju u trajanju od punih 11 sati, a tijekom koje je avion probio simuliranu neprijateljsku protuzračnu obranu i potom ispalio ASMP-A projektil u metu na testnom području koje se nalazi južno od Bordeauxa. Naravno, projektil nije imao nuklearnu bojnu glavu, koju inače može nositi.

Dužnosnici Zračnih snaga Francuske tvrde da su tijekom vježbe "odrađene sve faze karakteristične za operaciju nuklearnog udara", uključujući nekoliko nadopuna goriva tijekom leta pomoću zračnih tankera C-135 i A330, prije nego je pilot zrakoplova ispalio projektil u metu pokraj mjesta Biscarrosse.

- Naše zračne snage konstantno održavaju mogućnost nuklearnog udara još od 1964. godine - stoji u priopćenju francuskog ministarstva obrane koje je u utorak poslano medijima. Valja napomenuti da Francuska, osim pomoću borbenih zrakoplova, nuklearni napad može izvršiti i projektilima iz svojih balističkih podmornica klase Triomphant.

Iz ministarstva obrane još su napomenuli da je ova vježba bila planirana znatno prije najnovijih trzavica između SAD-a i Rusije:

- Tempiranje operacije ima veze samo s tehničkim i operativnim razlozima. Bilo bi zaista smiješno da smo otkazali vježbu zbog trzavica oko INF-a - rekao je analitičar za vojnu strategiju Bruno Tertrais koji je napomenuo da se takve vježbe održavaju jednom godišnje.

Ispod pogledajte: Vježba Zračnih snaga Francuske iz 2014.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:58