OBILJEŽEN I ZLOČIN U TRUSINI

DOK DARIO KORDIĆ DRŽI PREDAVANJA STUDENTIMA, AHMIĆI OBILJEŽAVAJU GODIŠNJICU MASAKRA Prije 26 godina pripadnici HVO-a tamo su ubili 116 civila

 
Uništena džamija u Ahmićima (arhivska fotografija) i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić u krugu
 Corrine Dufka / Srđan Vrančić / Reuters / Hanza Media

U hercegovačkom selu Trusina kod Konjica u utorak je obilježena 26. obljetnica masakra što su ga nad mještanima hrvatske nacionalnosti počinili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, a gotovo istodobno je u Ahmićima kod Viteza u središnjoj Bosni održana komemoracija bošnjačkim žrtvama napada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na to selo počinjenog također 1993. godine.

Članovi obitelji 22 Hrvata koje su 16. travnja 1993. godine ubili pripadnici postrojbe "Zulfikar" i nekadašnji mještani Trusine, u kojoj danas nitko ne živi, položili su vijence i cvijeće na spomen-križ podignut u znak sjećanja na nedužne žrtve, a potom je služena sveta misa za pokojnike.

U Trusini je ubijeno 19 hrvatskih civila te 3 zarobljena pripadnika HVO. Među žrtvama su bili starci u dobi od 70 godina.

Zločin u Trusini procesuiran je pred Sudom BiH, a na zatvorske kazne osuđeno je pet sudionika pokolja. Najveća kazna od 15 godina zatvora izrečena je Nihadu Bojadžiću, jednom od časnika koji su naložili napad i ubojstva.

U selu Ahmići upriličena je komemoracija za 116 bošnjačkih civila koje su ubili pripadnici postrojbi "Jokeri" i "Maturice" iz sastava HVO.

Uz polaganje cvijeća i muslimansku molitvu sudionici su se prisjetili žrtava, među kojima su bile 32 žene i 11 malodobnih osoba. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba.

Zločin u Ahmićima procesuiran je pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Najveća kazna od 25 godina zatvora izrečena je nekadašnjem čelniku Herceg-Bosne Dariju Kordiću, koji je proglašen krivim po zapovjednoj odgovornosti.

Kordić je nedavno u prostorijama studentskog doma "Stjepan Radić" u Zagrebu održao predavanje studentima na poziv studentskog kapelana don Damira Stojića. Osuđeni ratni zločinac pričao je o tome kako je otkrio vjeru u pritvoru Haaškog suda, a njegovo je predavanje u jednom trenutku prekinula grupa studenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:49