KAOS

DOK OSTATAK KINE SLAVI, U HONG KONGU TRAJE PRAVI ULIČNI RAT Došlo do dramatične eskalacije nasilja, policija prvi puta pucala na prosvjednike

Policija je metkom teško ozlijedila prosvjednika u Hong Kongu nakon što su policijsku jedinicu napali prosvjednici, objavio je policijski izvor
Prosvjedi u Hong Kongu, 1.10.2019.
 REUTERS

Policija je danas ispalila suzavac na protuvladine prosvjednike u Hong Kongu koji su se okupili u više gradskih okruga, dok ostatak Kine slavi nacionalni praznik.

Policija i prosvjednici sukobili su se u okrugu Wong Tai Sin gdje su policajci koristili suzavac. BBC javlja kako je došlo do eskalacije sukoba, policija je počela s uhićenjima, a jednog je prosvjednika ustrijelila iz vatrenog oružja. Lokalni mediji navode kako je pogođen u prsa.

Policijski izvor je potvrdio kako je policija metkom teško ozlijedila prosvjednika nakon što su policijsku jedinicu napali prosvjednici, prenosi AFP.

Policajac je pucao iz svog vatrenog oružja nakon što je napadnut i prosvjednik je pogođen u prsa u četvrti Tsuen Wan, rekao je neimenovani izvor. Ranjeni prosvjednik je prebačen u bolnicu Princess Margaret.

NY Times navodi kako je ovo prvi put da je policija u Hong Kongu pucala na prosvjednike od početka prosvjeda u lipnju.

U bolnici je za sada završilo 15 ozlijeđenih, a jedan od njih je u kritičnom stanju, navodi BBC. Reporteri te medijske kuće javljaju kako prosvjednici uzmiču pred policijskim snagama nakon što je na njih ispaljen suzavac, ali i kako prosvjednici pale požare u ulicama iz kojih se povlače.

Na ostatku poluotoka Kowloon odvijale su se manje demonstracije.

Deseci tisuća prosvjednika oglušili su se na policijsku zabranu i marširali ulicama pozivajući čelnicu Carrie Lam da odgovori na njihove zahtjeve za reformama.

Njihova ljutnja usmjerena je i na Peking koji je golemom vojnom paradom proslavio 70. godišnjicu uspostave Narodne Republike Kine. Opširnije o tome pročitajte OVDJE

Zbog očekivanih nemira zatvoreno je više od pola stanica podzemne željeznice i veći trgovački centri. Povećana je prisutnost policajaca na ulicama.

An anti-government protester reacts during a demonstration in Sha Tin district, on China's National Day in Hong Kong, China October 1, 2019. REUTERS/Jorge Silva
REUTERS

Mnogi stanovnici Hong Konga vjeruju da se Peking miješa u hongkonška pitanja.

"Borimo se za slobodu i demokraciju koju bismo trebali imati jer se Komunistička partija ne drži obećanja o davanju općeg prava glasa", rekao je 30-godišnji prosvjednik Ramon.

"Žele nam uzeti slobodu okupljanja i govora, a policijsko brutalno postupanje ima podršku vladajuće stranke", dodao je.

Prosvjedi u Hong Kongu započeli su 6. lipnja zbog kontroverznog zakona o izručenju u Kinu.

Riot police detain anti-government protesters during a demonstration on China's National Day, in Wong Tai Sin, Hong Kong, China October 1, 2019. REUTERS/Tyrone Siu
REUTERS

Lam je ranije u rujnu službeno povukla zakon, ali nije suzbila ljutnju jer sada mnogi traže neovisnu istragu policijskog nasilja i izbornu reformu.

Riot police detain an anti-government protester during a demonstration at Wan Chai district, on China's National Day in Hong Kong, China October 1, 2019. REUTERS/Susana Vera
REUTERS

Stotine prosvjednika uhićeni su od lipnja.

"Zakon o izručenju bio je samo okidač, ali način na koji vladaju čini nas još ljućima. Ljut sam na pekinšku vladu jer sve kontroliraju. Hongkonška vlada je pod njihovom kontrolom", rekao je prosvjednik Chan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:13