'A ŠTO JE S NAMA?'

DOK SVI PRIČAJU O MIGRANTIMA, IZBJEGLICE IZ RATA U BiH OSJEĆAJU SE ZABORAVLJENO 'Već 24 godine živim u kolektivnom centru. Imam troje djece, unuku...'

 
Zaboravljeni kraj Mostara
 S. Kajan / Deutsche Welle

Već 24 godine živim u kolektivnom centru. Imam troje djece, unuku... Oboljela sam zbog loših uvjeta ovdje. Toliko su nam obećavali. Govorili da će riješiti naš problem, da ćemo dobiti stanove. No, obećanje – ludom radovanje. Političari nikad nisu realizirali ono što su obećali. U nama vide samo potencijalni glas više. Ogorčena sam!" – kroz suze govori Zumreta Memić, izbjeglica iz jednog sela na području Gacka i stanovnica Kolektivnog centra Salakovac, 15 kilometara sjeverno od Mostara, za Deutsche Welle.

Četveročlana obitelj Berhamović proživljava iste izbjegličke muke. Jasmin Berhamović, u čijoj obitelji nitko nema stalni posao, priča nam kako je 19 godina u centru. Nakon što je obitelj protjerana iz Trebinja 1992. sada prolazi kroz izbjegličke muke. Bili smo u Crnoj Gori, pa u Turskoj, zatim na području Tuzlanskog kantona... svugdje kao izbjeglice. Ovdje smo došli 2001. U Trebinje se ne možemo vratiti, jer nemamo imovine tamo. Iz uprave Grada Mostara su obećavali da će biti izgrađena zgrada sa stanovima za ljude poput nas, koji nemaju gdje. Prevarili su nas. Istina je da nam je plaćena struja. Ali, život je sve teži!" – kaže Jasmin.

Ranije su u okviru kolektivnog centra stanovnici imali obroke. Ali kuhinja i restoran su zatvoreni još 2004. godine, kada je Grad Mostar od UNHCR-a preuzeo upravljanje centrom.

„Vjerujte da zavidimo onima koji su u migrantskom centru do nas. Vodi se računa o njima, imaju dobru hranu i smještaj, obilaze ih brojne organizacije... Mi smo zaboravljeni." – kaže jedan od stanara kolektivnog centra Salakovac, koji je samo stotinjak metara udaljen od centra u kojem su smješteni migranti.

-->

'Dolaze i odlaze'

U migrantskom,ili kako se službeno zove Readmisionom centru smješteno je stotinjak obitelji s djecom iz Iraka, Irana, Afganistana, Bangladeša. Osim smještaja, hrane i higijenskih potrepština osigurana im je i zdravstvena zaštita. Centrom upravlja Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a prisutne su i brojne nevladine organizacije koje provode niz aktivnosti za korisnike.

Upravnik Centra Ahmet Sijamhodžić kazao je u razgovoru za DW da broj varira jer migranti dolaze i odlaze. „Trudimo se osigurati im najbolje uvjete koje možemo. U ovom dijelu godine, dakle preko zime, migranti se ovdje zadržavaju oko 3-4 mjeseca, dok je u ljetnom razdoblju zadržavanje dosta kraće. Stanje u centru je stabilno i nemamo većih poteškoća." – ističe Sijamhodžić, a piše Deutsche Welle.

S. Kajan / Deutsche Welle

Prethodno su se hrvatski zastupnici u Skupštini Hercegovačko neretvanskog kantona, na čijem području je ovaj centar, usprotivili smještaju migranata u Salakovcu.Optužili su državne ministre civilnih poslova i sigurnosti za destabiliziranje ovog kantona. A tamošnje Ministarstvo unutarnjih poslova, koje vode stranački kadrovi HDZ-a, pokušalo je silom onemogućiti dovođenje migranata. Tome se usprotivio tadašnji državni ministar sigurnosti Dragan Mektić i sprječavanje odobrene akcije prebacivanja migranata u Mostar nazvao je pokušajem državnog udara. Na kraju su migranti ipak pušteni u Izbjeglički centar Salakovac.

Konačni cilj je najčešće Njemačka

U samom gradu Mostaru, prema neslužbenim informacijama kojima raspolažu humanitarne udruge boravi oko 300 migranata. Riječ je o samcima, koji nisu smješteni u Centru u Salakovcu. Među njima su i Koudr iz Sirije koji želi u Njemačku i Moumen iz Alžira čiji je cilj Francuska. Za DW govore da im najviše pomaže mostarska Udruga „Zajedno za naš grad" koje im osigurava obroke, prostor za održavanje osobne higijene i prenoćište.

„Ja sam iz Sirije" – počinje svoju priču 19 godišnji Koudr Alaiwie. „Roditelji su ostali u Damasku, u Siriji. Već dvije godine sam izvan Sirije i pokušavam otići u Njemačku, gdje imam rodbine. Njemačka je cilj većine nas koji smo trenutno u Mostaru. Ali, teško je. Gdje god odeš nisi dobrodošao. Ipak, ljudi u Mostaru su dobri. Zahvaljujem udruzi „Zajedno za naš grad" koje nam priprema besplatne obroke. Osigurali su nam i prenoćište, normalan krevet. Ranije smo spavali u jednoj mostarskoj džamiji", kaže Koudr.

S. Kajan / Deutsche Welle
Migranti iz Sirije i Afganistana

„Udruga „Zajedno za naš grad" već godinama vodi brigu o osobama slabog imovinskog stanja u Mostaru. Sada smo povećali broj obroka, kako bismo pomogli i nezbrinutim samcima migrantima. To je trenutno jedan obrok dnevno, jer više ne možemo. Grad Mostar ne izdvaja niti jednu marku za pomoć udruzi. Zahvaljujem prvenstveno našim ljudima u dijaspori koji zaista pomažu, kao i savjesnim pojedincima i kompanijama iz Mostara", govori Nermin Mehić, osnivač udruge.

Tko je odgovoran? Gdje je novac?

Napadalo je oko 30 cm snijega. Brutalno je hladno. Ova skupina odustala je od pokušaja prelaska granice i želi se vratiti u Bihać. Otkrili su je pripadnici granične policije. Trudnica, dijete i mladić iz skupine su policijskim terencem vraćeni u izbjeglički kamp Međunarodne organizacije za migracije (IOM) „Hotel Sedra“. Za oca, kao i još jednog muškarca iz skupine, nije bilo mjesta u vozilu.

Politički analitičar Almir Terzić primjećuje da je ovakva situacija u Bosni i Hercegovini produkt nerada političkih struktura i onih koji su odgovorni za rješavanje problema izbjeglica i prognanih.

„U potpunosti je zakazala državna, ali i svaka druga strategija povratka u Bosni i Hercegovini. Nije se radilo planski na održivom povratku. Tako i tamo gdje je i bilo povratka stanje je zbog nebrige postalo gore nego prije 24 godine kada je povratak započeo. Primjer je Žepa gdje se broj povratnika koji tamo stalno žive smanjio za više od 50 posto. Slični su primjeri i u Ključu, Stocu, Posavini... Tako ne samo da je legalizirano etničko čišćenje stanovništva koje je provedeno tijekom rata, nego je ono nastavljeno i u miru. Potrošene su milijarde, a mi još uvijek pričamo o povratku." - kaže za Deutsche Welle politički analitičar Almir Terzić.

S. Kajan / Deutsche Welle

150 kolektivnih centara za izbjeglice

U BiH 25 godina nakon završetka rata postoji Ministarstvo za izbjeglice na državnoj razini, ministarstva za izbjeglice u oba bosanskohercegovačkog entiteta, kao i Odjeljenje za izbjeglice koje djeluje pri Vladi Brčko distrikta BiH. Tu je i deset ministarstava za izbjeglice u kantonima. Dakle, 14 ministarstava i uprava koji bi trebali voditi brigu o izbjeglicama i prognanicima. Još 2016. godine Vlada Federacije BiH se kreditno zadužila u iznosu od 41 milijun eura za, kako su tada kazali, zatvaranje kolektivnih centara na području Mostara i Konjica. No, četiri godine kasnije situacija se nije nimalo promijenila. Kolektivni centri i dalje su tu. Samo ovog puta, u mnogo lošijem stanju, a njihovi stanari suočeni s još većim problemima.

U BiH postoji još oko 150 kolektivnih centara u kojima žive izbjeglice i prognanici. Vlasti u BiH su planove za zatvaranje kolektivnih centara s 2020. pomaknuli za dvije godine, pa je novi rok kraj 2022. godine. Izbjeglice u vlastitoj zemlji, koje su još uvijek stanovnici kolektivnih centara sumnjaju da će se ovaj proces ikada okončati. „Za 24 godine koliko živim u Kolektivnom centru političari nas posjete samo pred izbore, kada im treba glas više kako bi nastavili sjediti u svojim udobnim foteljama. I ništa ne raditi! Da su htjeli, za ove 24 godine mogli su riješiti problem izbjeglica. Bojim se da ću i umrijeti kao izbjeglica u vlastitoj zemlji" – kaže razočarano na kraju razgovora Zumreta Memić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:42