SVJETSKA AFERA

DOKUMENTI UN-A OTKRILI MRAČNU ISTINU 'Saveznici su znali za holokaust dvije i pol godine prije, optužnica protiv Hitlera bila je spremna'

 Getty Images

Savezničke snage su bile svjesne Holokausta čak dvije i pol godine ranije nego što se dosad mislilo, a imali i unaprijed pripremljene optužnice za ratne zločine protiv Adolfa Hitlera i njegovih glavnih nacističkih zapovjednika.

Novi dokumenti UN-a, koji 70 godina nisu vidjeli svjetlost dana, pokazuju da su još u prosincu 1942. godine američka, britanska i sovjetska vlada bile svjesne da je najmanje dva milijuna Židova ubijeno i da su životi još pet milijuna u opasnosti, te su zbog toga pripremali optužnice.

UNWCC

Unatoč tome, saveznici su vrlo malo učinili da ih pokušaju spasiti ili pružiti utočište onima koji su u životnoj opasnosti.

I zaista, Churchillov ministar Viscount Cranborne u ožujku 1943. izjavio je kako Židove ne treba smatrati specijalnim slučajem te da je Britansko carstvo već prepuno izbjeglica.

September 1942:  This photograph, of a raid on the Jewish ghetto in Warsaw, was found on the body of a German soldier killed on the Russian front. During such raids Jews were lined up in the streets and forced to stand facing a wall with their hands above their heads for long periods. Gestapo agents on the left are searching some of the victims. Beatings, torture or murder would be the likely result of any 8contrabande being found.  (Photo by Keystone/Getty Images)
Getty Images
Ilustracija

- Najveće sile komentirale su masovno ubojstvo Židova dvije i pol godine prije nego se do sada smatralo - kazao je autor knjige 'Ljudska prava nakon Hitlera' te profesor na londonskom sveučilištu SOAS Dan Plesch za Independent.

- Pretpostavljalo se da se o tome službeno saznali kad su otkriveni koncentracijski logori, ali javno su ubojstva komentirali još u prosincu 1942. - dodao je.

Plesch je naglasio i kako su Savezničke sile pripremale optužnice za ratne zločine na temelju svjedočanstava ljudi koji su prokrijumčareni iz kampova, kao i Pokreta otpora u više okupiranih država. Između ostalog, Plesch je otkrio i dokumente iz 1944. u kojima je Hitler optužen za ratne zločine.

German soldiers searching the belongings of Jews rounded up in the Warsaw ghetto after the uprising, while frightened Jews await their turn.   (Photo by Keystone/Getty Images)
Getty Images

Profesor Plesch kaže da su Saveznici unatoč dokazima i tužbama protiv nacista učinili vrlo malo kako bi pomogli ljudima u opasnosti. Tvrdi i kako su napori Rooseveltovog izaslanika u UN-u, Herberta Pella, potisnuti od strane antisemita u američkom Ministarstvu vanjskih poslova.

Pell je kasnije tvrdio da su pojedinci iz Ministarstva bili zabrinuti da će biti ugrožene ekonomske veze između SAD-a i Njemačke nakon rata, ukoliko se nastavi procesuiranje nacista.

- Među razlozima koje su dali SAD i Britanija, u vezi suzbijanja krivičnih gonjenja nacista, je to što su shvatili da će bar netko od njih biti potreban kako bi se obnovila Njemačka i suočila s komunizmom, koji je u to vrijeme smatran velikom opasnošću - naveo je Plesch.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 07:00