SPORNI PRIJEDLOG

Dom naroda parlamenta Federacije BiH nakon pakta Dodika i HDZ-a bez odluke o zakonu o izbornim jedinicama

Milorad Dodik
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Dom naroda parlamenta Federacije BiH u četvrtak se nije izjašanjavao o spornom prijedlogu zakona o izbornim pravilima, pošto je HDZ dobio saveznika u Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika spremnog blokirati donošenje tog zakona.

Nakon niza stanki i prekida, sjednica je odgođena kada se ispostavilo da su predsjedateljica Lidija Bradara (HDZ BiH) i srpski dopredsjedatelj Drago Puzigaća (SNSD) zajednički potpisali zahtjev da se o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama glasa po posebnim pravlima koja zahtijevaju dvotrećinsku potporu u svakom od kubova zastupnika konstitutivnih naroda.

Pet stranaka koje su predložile zakon i okupljaju pretežno bošnjačko biračko tijelo nakon toga je odlučilo zatražiti odgodu sjednice, jer je bilo jasno kako u klubu hrvatskih zastupnika za to ne mogu osigurati dvotrećinsku potporu.

Najavili su kako će tražiti smjenu Puzigaće koji kaže da je svoju potporu HDZ-u temeljio na procjeni kako je o ovom pitanju nužan konsenzus. "Tko smatra drugačije, ima glasovanje u Domu naroda", kazao je Puzigaća.

Bošnjački dopredsjednik Doma naroda Jasenko Tufekčić ustvrdio je kako je na djelu provedba dogovora između predsjednika HDZ-a Dragana Čovića i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o opstruiranju usvajanja zakona o izbornim jedinicama.

Iduća sjednica Doma naroda zakazana je za 26. srpnja, a prije rasprave o prijedlogu zakona raspravljat će se o smjeni Puzigaće s mjesta dopredsjednika tog doma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:46