RJEŠENJE NAIŠLO NA OTPOR

DONALD TRUMP DOBIO DOPUŠTENJE ZA IZGRADNJU ZIDA - NA SVOM IGRALIŠTU ZA GOLF U IRSKOJ Barijere teške 38 tisuća tona trebale bi zaštititi pješčane dine

Lokalne skupine za zaštitu okolišta uložile su brojne prigovore na planirano rješenje
 Profimedia, Alamy

Vijeće okruga Clare u Irskoj dalo je u četvrtak zeleno svjetlo tvrtki u vlasništvu američkog predsjednika Donalda Trumpa za izgradnju zida od 38 tisuća tona na igralištu za golf u mjestu Doonbeg kako bi se zaštitile dine, piše The Independent.

Tvrtka The Trump International Golf Links Doonbeg dobila je dopuštenje za izgradnju dvije morske barijere dugačke 630 i 260 metara kako bi se dine koje su dio igrališta za golf zaštitile od erozije.

"Vijeće okruga Clare u četvrtak je dalo dopuštenje za izgradnju objekta za upravljanje obalnom erozijom kod i pored dina Carrowmore, plaže White Strand, zaljeva Doughmore i golf igralište te hotela Trump International u Doonbeg u okrugu Clare", stoji u izjavi vijeća.

"U skladu s pravilima donošenja ovakvih akata, svaka je odluka podložna žalbama uključenih, ali i trećih strana, koje se imaju predati unutar četiri tjedna od donošenja odluke."

Lokalne skupine za zaštitu okoliša uložile su brojne prigovore na planirano rješenje. Ti su prigovori rezultirali povlačenjem i smanjenjem dijela prijedloga Trumpove tvrtke. Irska nacionalna zaklada, Prijatelji irskog okoliša i Klub surfera West Coast obećali su da će prosvjedovati protiv izgradnje zida.

"Znanstvenici su složni da morski zidovi nisu kompatibilni s očuvanjem dina. Dizajn igrališta za golf se jednostavno mora promijeniti", rekao je Ian Lumley iz Irske nacionalne zaklade.

Stranka zelenih također je izrazila nezadovoljstvo zbog odluke, a njezin je vođa Eamon Ryan rekao da će se vjerojatno na nju i žaliti.

"Ovdje se od početka radilo o zaštiti ekosustava dina i ekologiji ovog najosjetljivijeg dijela obale. Izgradnja barijere nasred plaže promijenila bi način na koji sustav dina funkcionira. Igralište za golf bi se trebalo prilagoditi sustavu dina, a ne obrnuto. Prirodni se procesi ne bi smjeli uništavati. Shvaćamo da je igralište za golf stvorilo puno posla, međutim vjerujemo da se s prirodom treba surađivati te da je ne treba pokušavati kontrolirati", pojasnio je Ryan.

Iz golferskog su kluba rekli da bi neizgradnja zida vjerojatno rezultirala gubitkom radnih mjesta te možda i gašenjem odmarališta. "Zatvaranje odmarališta izrazito bi negativno utjecalo na Doonbeg i njegovu ekonomsku perspektivu", rekli su iz kluba.

Eric Trump, jedan od sinova američkog predsjednika, ranije je ove godine rekao da svi žele da igralište za golf u Doonbeg ostane živahno. "Nitko ne želi da ga more uništi jer bez igrališta nema ni hotela", dodao je.

Osim toga, ustvrdio je da lokalna zajednica "100 posto" podupire njihove napore da izgrade zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:01