POVIJESNI SUSRET

DONALD TRUMP POSTAO PRVI AMERIČKI PREDSJEDNIK KOJI JE ZAKORAČIO U SJEVERNU KOREJU 'Dragi Kim, uživam u tvom društvu...'

 
 REUTERS

NOVO 12:00 Nakon što su se vratili na južnokorejsku stranu dočekao ih je predsjednik Moon Jae-in na kratki razgovor u troje, a potom su Trump i Kim sat vremena razgovarali iza zatvorenih vrata.

"To je bio dobar sastanak, obećali smo da ćemo razraditi detalje. Vidjet ćemo što će se desiti", kazao je Trump.

Prema njegovim riječima, dvije strane će oformiti timove kako bi pokrenuli obustavljene pregovore o sjevernokorejskom nuklearnom programu. SAD traži potpunu denuklearizaciju Sjeverne Koreje, u zamjenu za okončanje sankcija. Južna Koreja i SAD zajedno također traže da se potpiše službeni mirovni sporazum između dvije zemlje kako bi se osigurao trajni mir na Korejskom poluotoku.

Američku skupinu za pregovore vodit će državni tajnik Mike Pompeo.

Američki predsjednik je pritom kazao da mu se ne žuri postići sporazum i da ima dosta vremena.

"Želimo to dobro napraviti", rekao je američki predsjednik.

Ovo je treći susret dvojice čelnika od njihova povijesnog summita u lipnju prošle godine i neuspjelog sastanka u Hanoiju u veljači. Američki predsjednik pozvao je Kima u posjet Bijeloj kući. Kim je uzvratio da bi mu bila velika čast da Trump posjeti njegovu prijestolnicu Pjongjang.

Analitičari se slažu da ovaj susret vjerojatno neće biti dovoljan za rješavanje osjetljivog nuklearnog pitanja Sjeverne Koreje, ali je simbolički važan za dvije zemlje koje su još prije godinu i pol prijetile jedna drugoj uništenjem.

"Ovaj susret bi mogao ponovo pokrenuti pregovore", smatra David Kim, analitičar u Stimson Centru, naglasivši da će pregovori koji se pripremaju biti "ključni".

"Treba nam sadržaj, a ne predstava", kazao je Kim.

---------------------------------------------

10:23 Unatoč "velikoj ljubavi" između Trumpa i Kim Jong-Una, američke sankcije Sjevernoj Koreji ostaju na snazi. Potvrdio je to sam Trump rekavši kako stanje ostaje nepromijenjeno. Upravo je podizanje američkih sankcija bilo jedan od ključnih zahtjeva Sjeverne Koreje da bi uopće počeli razgovore o denuklearizaciji.

---------------------------------------------

10:10 Donald Trump drži tiskovnu konferenciju nakon povijesnog sastanka sa Kim Jong-Unom. Osim uobičajenih izraza kako se radi o vrlo važnom susretu, Trump najavljuje početak bolje suradnje SAD-a i Sjeverne Koreje.

- Postoje neke vrlo komplicirane stvari o kojima moramo razgovarati, ali one nisu baš toliko komplicirane kao što ljudi misle - kaže Trump. Podsjeća da je već dvije i pol godine na snazi mir koji se temelji samo na njegovom odnosu s Kimom, a "ne na potpisanim sporazumima".

Trump kaže da će vrlo uskoro američki i sjevernokorejski timovi početi zajedno raditi na rješavanju međusobnih problema. Nakon Trumpa medijima se obratio i južnokorejski predsjednik Jae-In. Kaže kako je ovaj sastanak šansa i nova nada za Korejski poluotok.

9:55 Sastanak sjevernokorejskog i američkog lidera završio je. Iza zatvorenih vrata razgovarali su gotovo četrdeset minuta. Trump i korejski predsjednik Jae-In pozdravili su Kima nakon čega se on iz Demilitarizirane zone vratio u Sjevernu Koreju. Prije toga još jednom su se obratili novinarima

- Spremni smo staviti točku na nesretnu prošlost naših odnosa. Da nema odličnih odnosa između američkog predsjednika i mene, ovakva prilila ne bi bila moguća - rekao je Kim.

Trump ga je potom još jednom pohvalio.

- Čujete li snagu u ovom glasu!? A on inače ne drži tiskovne konferencije - rekao je Trump i obratio se Kimu riječima "postigao si da obojica dobro izgledamo pred medijima. Stvorili smo sjajan odnos".

9: 30 Donald Trump i Kim Jong Un trenutno su na sastanku iza zatvorenih vrata. Uoči sastanka Kim je novinarima rekao kako ga je poziv američkog predsjednika preko Twittera iznenadio, ali mu je bilo drago.

- Želio sam da se ponovno sretnemo - rekao je Kim. Trump je to iskoristio da Kimu još jednom zahvali na susretu nazvavši to "posebnim trenutkom".

Nikome nije jasno kako je došlo do sastanka, jer se susret trebao svesti na obično rukovanje. Predsjednik Trump u ovim je trenucima već trebao biti u jednoj vojnoj bazi, tako da sastanak sa Kimom nije dio rasporeda.

Američki predsjednik, objavili su svjetski mediji, pozvao je Kima u posjet SAD-u i u Bijelu Kuću.

9:20 Stručnjaci već analiziraju govor tijela dvaju državnika prilikom povijesnog susreta. John Delury sa Yonsei sveučilišta u Seoulu kaže da je Kim ovog puta bio mnogo opušteniji nego prilikom posljednjeg sastanka s Trumpon.

- Nadajmo se da opuštenost njegovog tijela može biti naznaka i da će Sjeverna Koreja biti opuštenija - rekao je za BBC.

9:12 Povijesni trenutak na granici dviju Koreja. Trump i Kim srdačno su se rukovali, nakon čega je Trump prešao granicu Demilitarizirane zone i ušao u Sjevernu Koreju. Postao je tako prvi američki predsjednik koji je tijekom dužnosti boravio na teritoriju Sjeverne Koreje, javlja BBC.

- Uživam biti ovdje s vama - rekao je Trump Kimu nakon tiskovne konferencije dvaju lidera. Našalio se kako mu je drago što se Kim pojavio u Zoni jer bi "ja onda ispao jako loš pred novinarima da se to nije dogodilo". Trump je rekao i da je granicu Sjeverne Koreje prekoračio na Kimov poziv.

- Prijeći tu crtu je velika čast, veliki napredak je postignut, veliko prijateljstvo je sklopljeno...", kazao je Trump nakon što je ušao u Sjevernu Koreju.

U Trumpovoj pratnji je i njegova kćer Ivanka sa suprugom Jaredom Kushnerom, javljaju strani mediji.

Američki predsjednik Donald Trump doputovao je u Demilitariziranu zonu (DMZ) između dviju Koreja u nedjelju uoči sastanka sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

Trump je s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom posjetio stražarsko mjesto na najsjevernijem dijelu južnokorejske strane DMZ-a, koje gleda na Sjevernu Koreju, gdje će razgovarati s američkim i južnokorejskim vojnicima. Nedugo nakon njega, u zonu je stigao i sjevernokorejski lider.

Očekuje se da će se Trump i Kim sastati u Zajedničkom sigurnosnom području koje čuvaju vojnici obje Koreje pored međukorejske granice.

Iz Pjongjanga je ranije priopćeno da je Kim prihvatio Trumpov prijedlog za sastanak u pograničnom selu Panmundžom.

Ovo je prvi Trumpov posjet DMZ-u, a na jučerašnjem sastanku s južnokorejskim predsjednikom izjavio da će se sa Kimom rukovati i pozdraviti ga.

Kim je u posljednji trenutak prihvatio poziv američkog predsjednika da se sastane s njim u DMZ-u, u vrijeme dok je približavanje dviju zemalja u zastoju zbog spora oko sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:08