StoryEditor
SVJETSKI EKONOMSKI FORUM

Donald Trump zbog blokade administracije otkazao put u Davos

 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je u četvrtak sudjelovanje na ovogodišnjem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu koji se održava od 21. do 25. siječnja, pojasnivši da je odluku donio zbog djelomične paralize američke vlade.

"Zbog nepopustljivosti demokrata kada se radi o sigurnosti na granicama i zbog važnosti sigurnosti za našu zemlju, otkazujem svoj važni put u Davos, u Švicarskoj, na Svjetski ekonomski forum", tvitao je predsjednik SAD-a.

Trump je u srijedu naglo prekinuo sastanak s demokratskim čelnicima u Bijeloj kući u vezi s financiranjem zida na meksičkoj granici i rekao na Twitteru da je sastanak organiziran kako bi se prekinula blokada vlade bio "potpuni gubitak vremena".

Devetnaestog dana djelomične blokade savezne vlade uzrokovane nesuglasjem oko zida, kratki sastanak između Trumpa, čelnika demokrata u Senatu Chucka Schumera i predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i drugih čelnika završen je bez znakova rješenja.

"Upravo sam otišao sa sastanka s Chuckom i s Nancy, potpuni gubitak vremena", objavio je američki predsjednik na Twitteru.

Dan nakon govora u Ovalnom uredu u kojemu je dramatičnim tonom pokušao pridobiti Amerikance za svoj veliki sigurnosni projekt, pregovori su i dalje u slijepoj ulici.

Trump želi da Kongres odobri 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici s Meksikom, ali demokrati koji imaju većinu u Zastupničkom domu tome se protive zbog čega su propali pregovori o financiranju vlade.

Već više od dva tjedna oko 800.000 zaposlenika savezne vlade ne prima plaću. Tako bi uskoro mogao pasti rekord u najduljem prekidu rada savezne vlade u povijesti koji je iznosio 21 dan, između kraja 1995. i početka 1996., u vrijeme predsjednika Billa Clintona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2020 17:37