BURNO U BIH

DONJI DOM BH PARLAMENTA USVOJIO DEKLARACIJU O PELJEŠKOM MOSTU Traži se prekid gradnje, no dokument po svemu sudeći nije obvezujući za BH vladu

 CROPIX

Većina zastupnika Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u srijedu je izglasala Deklaraciju kojom su pozvali Hrvatsku i EU da smjesta obustave sve radnje oko izgradnje Pelješkog mosta, javlja klix.ba.

U tekstu Deklaracije također se poziva i Hrvatska da se hitno uključi u bilateralne razgovore sa BiH kako bi se postigao dogovor oko razgraničenja na moru.

Osim zastupnika Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića, iz koje je do sada dolazila najglasnija kritika Pelješkog mosta, tekst Deklaracije sada je podržala i nekolicina drugih bošnjačkih parlamentarnih stranaka kao i SDP te Demokratska fronta.

Od 39 zastupnika koliko ih je bilo na sjednici Zastupničkog doma (ukupno ih ima 42), Deklaraciju je podržalo njih 27, 11 je bilo protiv, a jedan je bio suzdržan.

Protiv su se izjasnili zastupnici HDZ-a BiH i SNSD-a Milorada Dodika, a presudnu odnosno entitetsku većinu (za donošenje odluka nije dovoljna samo obična većina, nego i glasovi barem trećine zastupnika iz oba entiteta) dali su zastupnici SDS-a, koji je u Republici Srpskoj oporba Dodiku.

Prije glasanja o Deklaraciji iz nje je izbačen dio u kojem Zastupnički dom PSBiH traži od izvršne vlasti BiH pokretanje procedure izlaska iz Ugovora o granici BiH i Hrvatske.

U zaključcima Deklaracije, zastupnici su zatražili od Vijeća ministara da od Hrvatske i službeno zatraži obustavu svih aktivnosti oko izgradnje Pelješkog mosta.

Nije sasvim jasno kakve bi posljedice ova deklaracija mogla proizvesti. Predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto (HDZ) tvrdi da je riječ o dokumentu kojim se izražava mišljenje, te da bi stajalište bilo obvezujuće tek kada bi ga prihvatila oba doma, što je uobičajena poslovnička praksa. Hina također piše da je riječ o neobvezujućem dokumentu.

No, postoji i teza da bi potvrda oba doma bila potrebna samo u slučaju donošenja zakona, a ne deklaracija te da bi usvojena Deklaracija trebala obvezivati Vijeće ministara na poštivanje njenih zaključaka.

Iako Vijeće ministara nema nikakve mehanizme na svojem raspolaganju kojima bi moglo zaustaviti izgradnju Pelješkog mosta, Deklaracija predstavlja prvi službeni stav nekog tijela BiH o izgradnji Pelješkog mosta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:56