ZA CRNO TRŽIŠTE

'DOVEO SAM KĆER NA VAĐENJE KRVI, ZGROZIO SAM SE KAD SAM SAZNAO ŠTO SU JOJ ZAPRAVO ISISALI IZ ORGANIZMA' Banda ženama na prevaru vadila likvor

 Profimedia, Sciencephoto RF

Pakistanska je policija uhitila četiri osobe pod sumnjom da su ženama krali njihovu cerebrospinalnu tekućinu odnosno likvor, piše BBC.

Osumnjičeni su ženama rekli da će morati dati uzorak krvi kako bi ostvarile pravo na financijsku pomoć koju navodno nudi vlada pakistanske pokrajine Punjab. No, umjesto krvi, uzeli su im cerebrospinalnu tekućinu koju su potom pokušali prodati na crnom tržištu.

Smatra se da su uhićeni iz tijela najmanje 12 žena uspjeli 'isisati' cerebrospinalnu tekućinu.

Vlasti su za ilegalnu operaciju doznale nakon što je jedan muškarac primijetio da se njegova 17-godišnja kćer nakon navodnog davanja krvi osjećala preslabo.

- Čini se da je banda neko vrijeme operirala po području Hafizabada, rekao je za BBC policijski službenik Ashfaq Ahmed Khan.

Jedan je član bande tvrdio da je zaposlenik lokalne bolnice te je žrtvama govorio da im mora uzeti uzorak krvi kako bi ostvarile pravo na sredstva iz fonda za miraz vlade Punjaba.

- No, umjesto da ih odvede u bolnicu kako bi im izvadio 'uzorak krvi', on bi ih vodio kući jedne članice bande te bi im tamo izvadio cerebrospinalnu tekućinu, rekao je Khan.

Cerebrospinalna tekućina je tekućina koja ispunjava prostor oko mozga i kralježnične moždine te ih štiti od izravnoga dodira s krutim koštanim stijenkama. Može se izvaditi putem igle iz kralježničkog kanala te se uzima prilikom dijagnosticiranja bolesti.

Nije poznato kako bi se ta tekućina koristila na crnom tržištu. Pakistansko ministarstvo zdravstva ustanovilo je povjerenstvo koje će istražiti slučaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 13:16