PRESUDA BONICHU

DOŽIVOTNI ZATVOR ZA UBOJSTVO UGLEDNOG RIJEČANINA Želju da se trajno nastani u New Yorku platio je životom, u parku Astoria dobio je metak u glavu

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 19.06.2018. u 09:08

NYPD Police car, Manhattan,New York City, United States of America, Image: 180131331, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Sud u New Yorku osudio je jučer na kaznu od 25 godina do doživotnog zatvora Alexandera Bonicha (52), američkog istraživača i prevoditelja porijeklom iz Rijeke, zbog toga što je u siječnju 2015. godine u njujorškom parku Astoria ubio prijatelja, 42-godišnjeg povjesničara Williama Klingera, porijeklom također Riječanina, posthumnog dobitnika nagrade Grada Rijeke, piše Novi list.

Bonichu je izrečena neodređena doživotna presuda, a prema objašnjenjima koja smo sinoć dobili, ona znači da će u zatvoru morati provesti najmanje 25 godina, te dotad nema mogućnosti pomilovanja. Nakon toga mogućnosti pomilovanja ima, ali ne znači i da će ga biti.

Bonich, koji se navodno ranije prezivao Soldatić, proglašen je krivim za ubojstvo drugog stupnja, ilegalno posjedovanje oružja i manipuliranje dokazima.

Ubojstvo se dogodilo 31. siječnja 2015. godine, a službena rekonstrukcija slučaja je pokazala da su Bonich i Klinger hodali parkom Astoria i raspravljali, kada se Klinger u jednom trenutku počeo udaljavati  od Bonicha.

Ovaj mu je naredio da se zaustavi, no, nakon što ga je Klinger ignorirao, Bonich je izvukao pištolj i ustrijelio ga u stražnji dio glave. Kada je Klinger pao na tlo, Bonich je ponovo pucao u njega.

Pištolj kojim je počinjen zločin, navodno antikno oružje, nikada nije pronađen. Bonich ga je nakon zločina bacio u East River, kako je sam priznao.

– Optuženik i žrtva bili su prijatelji, ali to nije spriječilo okrivljenika da ga najprije prevari za više desetaka tisuća dolara, a zatim ga ustrijeli s leđa. Ovo je bio užasan zločin koji se dogodio za dana u jednom od najpopularnijih parkova u četvrti Queens. Osuđen je na oštru kaznu za besmisleno ubojstvo, naglasio je jučer okružni tužitelj Richard A. Brown, iz čijeg ureda su sinoć izvijestili naš list e-poštom o presudi.

Prema službenoj rekonstrukciji događaja i saznanja sa suđenja, Bonich je Klingera upoznao u Italiji nekoliko godina prije ubojstva, u vrijeme kada je putovao i u Hrvatsku. Stvorilo se prijateljstvo među dvojicom, a kada je Klinger rekao Bonichu da se želi preseliti u SAD, Bonich mu je ponudio pomoć. Rekao mu je da je pronašao posao za njega i da će mu prodati stan u četvrti Astoria u New Yorku za 85.000 dolara, piše Novi list.

– Ali, sve je to bilo lažno: Klingera nije čekao nikakav posao, a u stanu koji mu je prodavan zapravo je stanovala Bonicheva majka, naglašavao je tužitelj Brown u procesu.

Klinger, riječki povjesničar, u New York je stigao tjedan dana prije ubojstva, a san mu je bio preseljenje u New York gdje je imao namjeru zaposliti se i trajno nastaniti.

Upravo se iz tog razloga obratio prijatelju Bonichu kako bi mu pomogao u ostvarenju želje. No, čini se da  su između njih tenzije rasle, a na kraju su  kulminirale ubojstvom u parku.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo