TKO ĆE NASLIJEDITI KABILU

DR Kongo: otvorena birališta za dugo odgađane predsjedničke izbore

Joseph Kabila, predsjednik DR Kongo
 REUTERS

S dvije godine kašnjenja i nakon trostruke odgode, u nedjelju se održavaju predsjednički izbori u Demokratskoj Republici Kongu na kojima se bira nasljednik predsjednika Josepha Kabile.

Birališta su se otvorila u 6.00 sati po mjesnom vremenu (5.00 sati po srednjoeuropskom) na istoku zemlje, u gradovima Kisanganiju, Gomi i Lubumbashiju, a sat vremena poslije na zapadu i u Kinshasi, prijestolnici te najveće afričke zemlje južno od Sahare koja ima dvije vremenske zone i prostire se na 2,3 milijuna četvornih kilometara.

Četrdeset milijuna registriranih birača mogu glasati do 17.00 sati (16.00 sati na istoku i 17.00 sati u Kinshasi po srednjoeuropskom vremenu). Privremeni rezultati objavit će se 6. siječnja, nakon čega slijede neizbježni sporovi na Ustavnom sudu.

Tri su glavna kandidata za Kabilina nasljednika na dužnosti predsjednika DR Konga, zemlje koju obilježava oštar kontrast između njezina rudnog bogatstva (kobalt, bakar, koltan, dijamanti, zlato) i siromaštva koje trpe dvije trećine njezinih stanovnika.

Kako bi i dalje vladao iz sjene Kabila je za svog nasljednika izabrao bivšeg ministra unutarnjih poslova Emmanuela Ramazanija Shadaryja, koji je pod sankcijama EU-a koji ga optužuje za gaženje ljudskih prava.

Njegovi protukandidati, Felix Tshisekedi i Martin Fayulu, dolaze iz razjedinjene oporbe. Predsjednički izbori se od 2011. održavaju samo u jednom krugu.

Po anketama najviše izgleda za pobjedu ima Fayulu. Istodobno s predsjedničkim, održat će se parlamentarni i regionalni izbori.

Kabila, koji je na vlasti od 2001., ne može se po ustavu kandidirati za treći mandat, što je rijetkost u srednjoj Africi.

Drugi mandat mu je istekao još u prosincu 2016. i od tada je izbore triput odgađao.

Kampanju je obilježilo nasilje, s desetak mrtvih, objavila je organizacija za ljudska prava, što vlast niječe.

U DR Kongu su se od 1996. do 2003. vodila dva velika regionalna rata u kojima su izginuli milijuni ljudi, a milijuni su postali izbjeglice.

Premda strane vojske, kao što su bile ruandska i ugandska, više ne djeluju otvoreno na teritoriju Konga, on je i dalje među najnestabilnijim afričkim zemljama, s više stotina oružanih skupina koje su još aktivne na istoku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:15