LIDER HDZ BIH

DRAGAN ČOVIĆ U 'NEDJELJOM U DVA' 'Svatko na neki način želi dominirati BiH. Postoje i oni koji misle da BiH neće preživjeti, ja sam optimističan'

Dragan Čović
 Tom Dubravec / CROPIX

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH Dragan Čović gost je emisije Nedjeljom u dva. S urednikom i voditeljom Aleksandrom Stankovićem razgovara o presudi Slobodanu Praljku, mogućnosti trećeg entiteta u BiH te položaju Hrvata u toj zemlji.

‘Živim u Bosni i Hercegovini i ondje ću vjerojatno i okončati svoj život. BiH je mjesto gdje bi se moglo živjeti po mjeri čovjeka i ostvariti sve svoje ambicije posebno kada se jednog dana pridruži europskoj obitelji’, rekao je na početku emisije.

‘Hrvati BiH doživljavaju Bosnu i Hercegovinu kao svoju domovinu. Naravno, postoje i oni koji misle da BiH neće preživjeti, da bi se trebalo drugačije organizirati, da smo kao narod potpuno neravnopravni, ali ipak gotovo svi vjerujemo da BiH treba biti država hrvatskog naroda odnosno da je ona naša domovina. Ja sam optimističan’, naglasio je.

Dodao je da je BiH preslika ex-države, da se na tom području akumuliralo sve što se razgradilo iz bivše SFRJ. ‘BiH se zadnjih 26 godina transformirala, i naravno, svatko na neki način želi njome dominirati. Uvjeren sam da mora preživjeti. Ne mislim da su komunisti izmislili muslimane, unutar bošnjačkog muslimanskog naroda postoji traženje’, rekao je.

Čović je rekao kako je i danas jak međunarodni utjecaj u zemlji. Ne možemo autonomno normalno funkcionirati, no ukoliko budemo mudri unutar Bosne i Hercegovine taj će utjecaj slabiti, dodao je. Govorio je o presudi Slobodanu Praljku, mogućnosti trećeg entiteta u BiH te položaju Hrvata u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:56