SARDINIJA

DRAKONSKE KAZNE ZA SVE KOJI POŽELE MALENI SUVENIR S TALIJANSKOG OTOKA Turiste pregledavaju rendgenom: 'Nećete nam prirodna bogatstva odnositi više!'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2017. u 00:00

, Image: 136785994, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Plaža Platamona na Sardiniji

Od prvog kolovoza ove godine, tko god poželi sa sobom ponijeti malu količinu pijeska ili školjaka s otoka Sardinije mogao bi biti kažnjen s 1.000 eura kazne, javlja BBC.

Radi se o novom zakonu koji je do sada zahvatio četvero turista koji su uhvaćeni na aerodromu Elmas. Rendgenske snimke pokazale su kako su sa sobom pokušali ponijeti boce s pijeskom ili vrećice sa školjkama.

Zakon je uveden na inzistiranje lokalnog stanovništva, koje se već godinama žali kako im mnogobrojni turisti odnose prirodna bogatstva.

- Ako netko uzme malu bocu pijeska to se ne čini kao puno. Ali ako svatko od milijuna turista to učini, tone i tone pijeska nestat će svake godine, tvrde aktivisti koji su izborili donošenje zakona.

U tri ljetna mjeseca 2015., primjerice, dužnosnici na aerodromu Elmas otkrili su pet tona pijeska među prtljagom putnika. Velike su količine zaplijenjene i na druge dvije zračne luke na otoku.

Prema novom zakonu, takvi će se pokušaji kažnjavati novčanim kaznama od 500 do 3.000 eura, no u sva četiri do sad zabilježena slučaja ljudi su kažnjeni s po 1.000 eura.

Carinski dužnosnici pretražuju prtljage u potrazi za kvarcnim pijeskom s plaža u Mari Ermi, Is Arutasu i Maimoniju, bijelim pijeskom iz Cala Lune, i žutim pijeskom iz Piscinasa.

Tagovi

ELIPSO

Izdvajamo