GLOBALNO ZAGRIJAVANJE

DRAMA PODNO MONT BLANCA Prijeti urušavanje velikog dijela ledenjaka, naređena je hitna evakuacija turističkih koliba i zatvaranje obližnjih cesta

Pogled na Grandes Jorasses s francuske strane planine
 Robert Pratta / REUTERS

Gradonačelnik talijanskog grada Courmayeura Stefano Miserocchi u utorak je naredio zatvaranje cesta i evakuaciju turističkih koliba na talijanskoj strani doline Val Ferret na području Rochefort zbog upozorenja stručnjaka da bi se dio ledenjaka na planini Mont Blanc mogao urušiti, piše BBC.

Prema podacima mjerenja, dio ledenjaka Planpincieux na vrhu Grandes Jorasses velik otprilike 250 tisuća metara kubnih klizi brzinom od 50 do 60 centimetara dnevno.

Miserocchi je rekao da potencijalno urušavanje ne prijeti naseljenim područjima. "Ovi fenomeni opet pokazuju da planina prolazi kroz period promjene zbog klimatskih faktora i zato je osobito ranjiva", rekao je Miserocchi talijanskim medijima.

Stručnjaci vlade regije Valle d'Aosta i fondacije Sigurna planina kažu da je nemoguće predvidjeti kada će se urušiti spomenuti ledenjak.

Planinski masiv Mont Blanc koji uključuje najviši europski planinski vrh zapadno od Kavkaza sadrži 11 vrhova viših od 4.000 metara, a svake ga godine posjeti više stotina tisuća turista.

Porast temperatura diljem svijeta uzrokuje topljenje planinskih ledenjaka i povlačenje polarnog leda.

Deseci ljudi ovog su mjeseca sudjelovali su u "pogrebnoj povorci" kako bi obilježili nestanak ledenjaka Pizol na sjeveroistoku Švicarske. Prema podacima znanstvenika, taj je ledenjak od 2006. godine do danas izgubio najmanje 80 posto svoga volumena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:41