SPOR IZ 1945.

DRAMA UOČI SUSRETA PUTINA I ABEA Rusija optužila Japan da potiče napetost u vezi pitanja Kurilskih otoka

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 09.01.2019. u 22:59

Russian President Vladimir Putin shakes hands with Japanese Prime Minister Shinzo Abe during their meeting on the sidelines of the Eastern Economic Forum in Vladivostok, Russia September 10, 2018. Mikhail Metzel/TASS Host Photo Agency/Pool via REUTERS
Mikhail Metzel/TASS / REUTERS

Vladimir Putin i Shinzo Abe

Rusija je u srijedu optužila Japan da potiče napetost u vezi s pitanjem Kurilskih otoka, prije posjeta premijera Shinza Abea koji s predsjednikom Vladimirom Putinom treba razgovarati o tom teritorijalnom sporu iz vremena Drugog svjetskog rata.

Zbog pitanja četiriju otoka Južnih Kurila koje Japan zove Sjeverni teritorij, a koje je bivši Sovjetski Savez anektirao 1945., dvije zemlje sve dosad nisu potpisale mirovni ugovor.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je objavilo da je pozvalo japanskog veleposlanika u Moskvi i obavijestilo ga da Rusija nedavne japanske izjave smatra "pokušajem umjetnog poticanja napetosti" u vezi s mirovnim ugovorom.

Ministarstvo navodi japanske izjave u kojima se kaže da se stanovnici Kurila trebaju pripremiti za povratak otoka Japanu, da se odustaje od zahtjeva za odštetu koju bi Rusija trebala platiti nekadašnjim japanskim stanovnicima i Abeovu izjavu da će 2019. biti godina u kojoj će se riješiti pitanje mirovnog ugovora.

"Takve izjave grubo iskrivljuju bit onoga o čemu su se dogovorili ruski i japanski čelnici kako bi ubrzali pregovore" i "zbunjuje" javnost u objema zemljama, dodaje ministarstvo.

Ruska diplomacija predbacuje Japanu da želi "nametnuti svoj scenarij" o načinu rješavanja spora.

Stajalište Moskve o Kurilima nije se promijenilo i Japan mora prihvatiti posljedice Drugog svjetskog rata, pa tako i ruski suverenitet nad otocima, ističe ministarstvo.

Japanski premijer treba posjetiti Rusiju oko 21. siječnja kako bi razgovarao s ruskim predsjednikom, objavile su ruske agencije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo