BORBA PROTIV PANDEMIJE

DRAMATIČAN DAN U ŠPANJOLSKOJ U 24h od koronavirusa umrle čak 462 osobe, broj mrtvih prešao 2000! LIJEČNICI UPOZORAVAJU 'Vrhunac epidemije tek slijedi'

 
Koronavirus u Njemačkoj
 dpa Picture-Alliance/AFP

>>>NOVO 15:28<<< Novi koronavirus odnio je u svijetu najmanje 15.189 ljudskih života, većinom u Europi, po podacima koje je prikupio France Presse do 12 sati po srednjoeuropskom vrmenu u ponedjeljak.

Službeno je potvrđeno 341.300 slučajeva zaraze u 174 zemlje svijeta od početka epidemije u prosincu.

Italija, koja je prvi smrtni slučaj povezan s koronavirusom zabilježila potkraj veljače, ima 5476 umrlih na 59.138 slučajeva.

Oporavilo se 7024 ljudi.

Kina (bez Hong Konga i Makaa) , gdje je epidemija počela potkraj prosinca, ima ukupno 81.093 slučajeva (39 novih od nedjelje na ponedjeljak), od čega 3270 umrlih (9 novih) i 72.703 izliječenih.

Najpogođenije nakon Italije i Kine su Španjolska s 2.182 umrlih na 33.089 zaraženih, Iran s 1812 umrlih (23.049 slučajeva), Francuska sa 674 umrlih (16.018 slučajeva) i Sjedinjene Države s 471 umrlih (35.224 slučajeva).

Od nedjelje u 20 sati, Češka, Nigerija i Crna Gora prijavile su prve smrtne slučajeve, jednako kao i Papuanska Nova Gvineja te Sirija.

Europa je u ponedjeljak u 12 sati imala ukupno 172.238 zaraženih (9197 umrlih), Azija 97.783 zaraženih (3539 umrlih), Sjedinjene Države i Kanada 36.554 zaraženih (490 umrlih), Bliski istok 26.688 zaraženih (1841 umrlih), Latinska Amerika i Karibi 5130 zaraženih (65 umrlih), Afrika 1479 zaraženih (49 umrlih) i Oceanija 1433 zaraženih (8 umrlih).

France Presse podatke je prikupio od nadležnih nacionalnih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

----------------------------------------

13:11 Dok se Španjolska psihološki priprema za najteži tjedan od izbijanja koronavirusa u ponedjeljak je oboljelo dodatnih 4.500 stanovnika, čim je ukupan broj premašio 33.000, priopćila je španjolska vlada, a zdravstvene službe poručuju da vrhunac epidemije tek slijedi.

Među novooboljelima je i prva potpredsjednica vlade Carmen Calvo. Zbog respiratorne infekcije zaprimljena je u bolnicu u Madridu. Još ranije su bile zaražene dvije ministrice.

Španjolski premijer Pedro Sánchez rekao je za vikend kako će broj oboljelih i preminulih porasti ovaj tjedan pa je pozvao 47 milijuna stanovnika da se psihološki i emotivno pripreme za novi „bolni val“.

Broj preminulih je s nedjelje na ponedjeljak porastao s 1.720 na 2.182 osobe.

Zdravstveno osoblje nastavlja primati sve veći broj inficiranih osoba te poziva na hitno slanje dodatne zaštitne opreme. Dosad su uspjeli izliječiti 3.355 pacijenta.

"Broj novozaraženih će se ublažavati, no još uvijek nismo dosegnuli vrhunac", rekao je u ponedjeljak šef zdravstvene službe Fernando Simón na konferenciji za medije. "Mjere za sprečavanje su dobro uvedene i potrebno ih se pridržavati".

Na pustim ulicama Madrida stanovnici sa zaštitnim maskama u tišini ulaze u trgovine s hranom, čekaju ispred ljekarni ili šeću pse. Policijski automoboli patroliraju provjeravajući pridržavaju li se mjera uvedenih prije osam dana.

U srijedu bi španjolski parlament trebao odobriti produženje izvanrednog stanja na dodatnih petanest dana, do 11. travnja.

U pokušaju da dodatno zaustavi širenje zaraze vlada od ponedjeljka brani većini stranaca slijetanje na aerodrome i ulaske u pomorske luke Španjolske tijekom idućih 30 dana.

U Španjolsku će smjeti ulaziti samo španjolski državljani, stranci koji žive ili rade u Španjolskoj, te zrakoplovno osoblje, prijevoznici tereta i roba, osoblje zdravstvenih službi, diplomati i članovi humanitarnih organizacija. Oni će nastaviti normalno putovati, dok će ostale osobe bit puštane ako dokažu potrebu za hitnim ulaskom zbog više sile.

Ova mjera je uvedna nekoliko dana nakon što je Španjolska zatvorila svoje kopnene granice s Portugalom i Francuskom za strance, u skladu odluci EU-a da se na 30 dana zatvore granice njenih članica. Režim na cestama, aerodromima i lukama sada će biti ujednačen.

----------------------------------

12:10 Sky News izvještava da je španjolski ministar zdravstva u ponedjeljak objavio da je broj preminulih od koronavirusa u toj zemlji narastao s 1.720 na 2.182. To znači da je od te bolesti preminulo još 462 ljudi. Dodao je i da je broj oboljelih porastao s 28.572 na 33.089.

Zamjenica premijera Španjolske Carmen Calvo u nedjelju je hospitalizirana zbog respiratorne infekcije i trenutno se čeka rezultat testa na koronavirus.

-------------------------------

11:50 U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak prijepodne ukupan broj zaraženih koronavirusom dosegnuo je brojku od 128 nakon što su dva nova slučaja potvrđena i u distriktu Brčko, gdje do sada nije bilo registriranih osoba sa zarazom. Lokalna tijela vlasti potvrdila su kako su u Brčkom zaraženi supružnici mlađe životne dobi.

Pojedinačno je najveći broj zaraženih osoba u BiH i dalje s područja Banje Luke, gdje su do sada registrirana 64 takva slučaja, od ukupno 90 koliko ih je na teritoriju Republike Srpske.

Ostali su oboljeli s područja Federacije BiH, gdje je najveće žarište Konjic s 11 potvrđenih slučajeva.

U nastojanju da spriječe daljnje širenje epidemije, vlasti u oba entiteta gotovo svakodnevno uvode dodatne mjere ograničenja kretanja stanovništva.

Uz policijski sat, koji u Federaciji traje od 18 sati navečer do 5 sati ujutro, a u Republici Srpskoj od 20 sati do 5 sati ujutro, uvedene su i mjere zabrane kretanja u većim skupinama, kao i bilo kakvog zadržavanja na otvorenim prostorima.

"Ovaj tjedan će nam biti razdoblje u kojemu ćemo vidjeti rezultate na rastu broja zaraženih. To će nam biti osnova da vidimo jesu li nam mjere dobre", kazao je u ponedjeljak ravnatelj Uprave civilne zaštite Federacije BiH Fahrudin Solak za televiziju N1, dodajući kako o tome ovisi hoće li biti novih restrikcija.

Visoko decentralizirani ustroj BiH ostavio je brojne ovlasti za donošenje mjera i nižim razinama vlasti, pa tako u Federaciji BiH deset županija samostalno donose odluke i o tome kako se boriti s epidemijom.

No vlasti u Herceg-bosanskoj županiji (Livno) u ponedjeljak su bile prisiljene povući uredbu koju su izdali u nedjelju planirajući zabraniti ulazak u taj dio zemlje svim građanima BiH koji tamo ne žive.

Odluka je prouzročila lavinu osuda pa je stoga povučena, no iz Ministarstva sigurnosti BiH u ponedjeljak su potvrdili kako će protiv čelnika županijskog kriznog stožera Ilije Jozića, koji je i potpisao sporni akt, Tužiteljstvu BiH biti podnesena kaznena prijava zbog kršenja ustavnog prava građana na kretanje unutar zemlje.

-------------------------------

11:50 U sveučilišnom kliničkom centru u Ljubljani (UKC) umro je i treći zaraženi s potvrđenom infekcijom koronavirusa, potvrdilo je u ponedjeljak slovensko ministarstvo zdravstva, a broj zaraženih u Sloveniji, prema zadnjim podacima, obuhvaća 414 osoba.

Kako se navodi, radi se o 67-godišnjem muškarcu koji je u najveću slovensku bolnicu doveden od kuće. Njegova smrt nije nastupila kao izravna posljedica zaraze koronavirusom, nego se, prema priopćenju, radilo o "kompleksnoj situaciji" jer je imao i više drugih "pridruženih" bolesti.

U Sloveniji su prije današnjeg smrtnog slučaja zaraženih zabilježana još dva. U oba slučaja se radilo o starijim osobama, muškarcu koji je imao i druge kronične bolesti, a stigao je iz doma umirovljenika u Metliki, jednom od žarišta epidemije koronavirusa, te 90- godišnja štićenica istog doma, koja je umrla u nedjelju.

Zaraza koronavirusom u Sloveniji je do jučer u 14 sati potvrđena kod 414 osoba. Njihov broj i dalje je u konstantnoj uzlaznoj dnevnoj putanji, a novi podaci bit će objavljeni danas nakon 14 sati.

Prema jučerašnjim podacima do sada je u zemlji hospitalizirano 55 osoba, od čega ih je deset na intenzivnoj terapiji.

Infektolozi i ministarstvo zdravstvo kažu da Slovenija još nije dosegla vrh epidemije, kad bi se krivulja porasta infekcija mogla stabilizirati, pa se na prijem novih bolesnika, pa i onih s teškim oblicima zaraze, očekuje i idućih dana.

Za to se pripremaju i bolnički kapaciteti, pa se za hospitalizaciju novooboljelih, uz tri bolnice koje su ih primale do sada (UKC LJubljana, UKC Maribor i bolnica Golnik kod Kranja), pripremila i jučer primila prvog pacijenta i regionalna bolnica u Celju.

Premijer Janez Janša jučer je posjetio općinu Metlika, na granici s Hrvatskom, koja je jedno od žarišta infekcije, koja se proširila na tamošnji dom umirovljenika i zaposlene u tom domu, a dva dana prije toga posjetio je i općinu Šmarje pri Jelšah, kod Celja, gdje je situacija s koronavirusom slična, jer je 50-ak zaraženih, a infekcija se proširila na štićenika i zaposlenika doma umirovljenika.

Danas zasjeda slovenska vlada, a očekuje se da će razmotriti mjere isplate dodataka službama angažiranim u krizi te donijeti restrikcije za plaće državnih dužnosnika, kao i neke socijalne i ekonomske mjere koje će vrijediti za trajanja krize oko koronavirusa.

Vlada je najavila da će ovaj tjedan precizirati odredbu po kojoj bi ljudima bilo zabranjeno napuštati mjesto stanovanja dok traje epidemija, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze socijalnim kontaktima u sredinama koje infekcijom još nisu pogođene.

Zaraza koronavirusom do sada je potvrđena u preko 90 od ukupno 212 općina, koliko ih je u cijeloj Sloveniji.

-------------------------------

8:55 U Njemačkoj je broj zaraženih porastao na 22.672, dok je od posljedica bolesti umrlo 86 osoba.

Velik je to rast ako znamo da je jučer Njemačka prijavila 18.610 slučajeva and 55 preminulih.

-------------------------------

8:30 U nedjelju je u najmanje sedam europskih zemalja počelo europsko kliničko ispitivanje tijekom kojega će se ispitati četiri eksperimentalna lijeka za koronavirus na ukupno 3200 pacijenata, priopćilo je u nedjelju francusko ministarstvo zdravstva.

Četiri lijeka koja će se ispitati na velikom broju pacijenata su remdesivir, lopinavir u kombinaciji s ritonavirom, a potonji se može kombinirati s beta interferonom i hidroksiklorokin, navodi se u priopćenju INSERM-a, krovne organizacije za medicinska istraživanja u Francuskoj.

Remdesivir je eksperimentalni antivirusni lijek koji je prethodno testiran za liječenje ebole. Razvila ga je velika biotehnološka kompanija Gilead Sciences, a na njemu radi od 2009.

Klorokin je široko propisivan lijek protiv malarije koji je nakon Drugoga svjetskog rata odobio FDA.

Lopinavir u kombinaciji s ritonavirom dobro djeluje u kontroli infekcije virusom humane imunodeficijencije (HIV) i mogao bi biti djelotvoran u liječenju koronavirusa.

"Liječenjem će se obuhvatiti 3200 pacijenata u Belgiji, Nizozemskoj, Luksemburgu, Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Španjolskoj, a možda i u drugim zemljama, pa tako najmanje 800 u Francuskoj koji su hospitalizirani zbog infekcije Covidom-19", dodaje francuski institut za medicinsko istraživanja.

Otkako se u Kini pojavio novi koronavirus Didier Raoult, ravnatelj IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu zagovara primjenu klorokina u liječenju bolesti. Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih liječnika koji misle da ispitivanje koje je proveo na 24 pacijenta ne odgovara svim potrebnim kriterijima.

Drugo međunarodno ispitivanje provest će se pod pokroviteljstvom Međunarodne zdravstvene organizacije (WHO) pod nazivom "Solidarnost", navodi INSERM.

----------------------------------

8:24 Sezona je tulipana u Nizozemskoj, ali uzgajivači ih uništavaju na milijune dnevno jer je pandemija koronavirusom drastično smanjila potražnju.

Planine tulipana, ruža, krizantema i drugog cvijeća čekaju na uništenje na najvećoj svjetskoj tržnici cvijećem.

"To je jedino što nam preostaje", kaže Michel van Schie, glasnovornik Royal FloraHollanda, nizozemskog udruženja cvjećara i ujedno najveće aukcijske kuće za cvijeće.

"Nizozemska dražba cvijeća postoji više od stotinu godina i nikada nismo bili u ovakvoj krizi", rekao je AFP-u.

Royal FloraHolland tvrdi da je uništeno između 70 i 80 posto nizozemske godišnje proizvodnje cvijeća.

Težak je to udarac za zemlju kojoj su tulipani jednako važan simbol nacionalnog identiteta kao vjetrenjače, sir i klompe.

Kriza s koronavirusom stigla im je u najgore doba godine.

"Uzgajivači tulipana ubiru cvijeće od sječnja do travnja-svibnja i zapravo su usred sezone, a zbog virusa nema nikakve potražnje", rekla je Prisca Kleijn, čelnica saveza uzgajivača.

Jedino što im je preostalo jest da pokrenu kampanju "Kupujte cvijeće, a ne wc papir".

----------------------------------

8:10 Južna Koreja zabilježila je u ponedjeljak najmanji broj novih slučajeva koronavirusa od 29. veljače, a trend pada dnevnih zaraza budi nadu u jenjavanje epidemije u najpogođenijoj azijskoj zemlji nakon Kine.

Korejski Centri za kontrolu bolesti i prevenciju (KCDC) potvrdili su u ponedjeljak 64 nova slučaja koronavirusa čime je ukupan broj porastao na 8.961.

Umrla je jedna osoba, ukupno 110.

Južna Koreja 12. dan zaredom bilježi oko 100 zaraza ili manje u usporedbi s vrhuncom 29. veljače kada je potvrđeno 909 slučajeva.

Iz bolnice je pušteno 257 pacijenata u izolaciji, objavio je KCDC.

U zemlji se više oporavilo nego što je bilo novih zaraženih 13. ožujka, po prvi put od 20. siječnja i pojave koronavirusa u toj zemlji.

----------------------------------

8:08 Šezdesetpetogodišnjak iz Herceg Novog, koji je u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji, prva je žrtva koronavirusa u Crnoj Gori, priopćeno je u nedjelju oko ponoći iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje.

Pacijent je, kako je utvrđeno, u prvoj polovici ožujka boravio u Srbiji gdje su tada već bili potvrđeni slučajevi koronavirusa, dok je prvi slučaj koronavirusa u Crnoj Gori zabilježen 17. ovog mjeseca.

„Pacijent je jučer poslije ponoći primljen u Klinički centar Crne Gore s kroničnim oboljenjem pluća. Uzorak brisa je uzet nakon dolaska pacijenta, a analize su potvrdile da je pacijent imao COVID-19“, priopćio je Jevto Eraković, direktor Kliničkog centra Crne Gore.

On je rekao da su prilikom prijema i tretmana preminulog poštovane sve procedure koje su propisane po standardima za liječenje ovakvih pacijenata te da je osoblje Kliničkog centra koristilo svu neophodnu zaštitnu opremu.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da preminuli pacijent bio 22. osoba u Crnoj Gori kod koje je potvrđen koronavirus.

-----------------------------------------

7:15 Iranska vlada odbila je američku pomoć u suzbijanju epidemije koronavirusa, poručivši Washingtonu da umjesto toga ukine sankcije.

SAD bi više pomogao kada bi ukinuo sankcije i time oslobodio resurse Irana kako bi se mogao sam boriti protiv virusa, poručila je vlada u Teheranu.

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući pomoć Iranu, Sjevernoj Koreji i drugim zemljama koje pokušavaju zaustaviti širenje bolesti, prenose Reuters i ANSA.

Washington je uveo sankcije kako bi kaznio Iran zbog nuklearnog programa, tvrdeći da ga koristi i za proizvodnju oružja.

Iran tvrdi da je odustao od razvoja nuklearnog oružja i pokušava s partnerima u svijetu ishoditi sporazum o ukidanju sankcija, piše dpa.

Tako je i pakistanski premijer Imran Khan u nedjelju pozvao SAD da ukine sankcije Iranu.

"Pozivam predsjednika Trumpa da ih humanitarnih razloga ukine sankcije Iranu dok pandemija COVID-a 19 ne prođe", poručio je Khan putem Twittera.

--------------------------------------

Broj umrlih od koronavirusa u Kanadi naglo je porastao u nedjelju i dužnosnici su zaprijetili kaznama građanima koji ne poštuju mjere za sprečavanje širenja bolesti.

U Kanadi je do ponoći u nedjelju od zaraze koronavirusom umrlo 20 ljudi, sedam više nego dan ranije, objavila je Ottawa.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze poskočio je na 1.430, sa subotnjih 1.099.

Zaraza se proširila na svih 10 kanadskih pokrajina. Ottawa je građanima koji su se vratili iz inozemstva odredila samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

Onima koji prekrše tu odredbu ministrica zdravstva Patty Hajdu zaprijetila je kaznama propisanim zakonom o karanteni.

"Upotrijebit ćemo sve raspoložive mjere... kako bi građani poštovali odredbe", kazala je Hajdu na brifingu za novinare. "One bi mogle uključivati novčane kazne ali i one propisane za kaznena djela", dodala je.

Kanada je već zatvorila granice, dopuštajući tek najnužnija putovanja. Najavili su i 27 milijardi kanadskih dolara (19 milijardi američkih dolara) vrijedan paket mjera pomoći za građane i kompanije najteže pogođene epidemijom.

Premijer Justin Trudeau kazao je da će morati poduzeti i dodatne mjere.

(FILES) In this file photo taken on March 06, 2020 A young man wearing a protective mask as a measure of protection against the coronavirus COVID-19, walks in front of the Dome of the Rock mosque inside the al-Aqsa compound in the Old City of Jerusalem, ahead of the Friday prayers, on March 6, 2020. - The Jerusalem Al-Aqsa mosque compound will be closed to the public from March 23, the religious authority that administers Muslim holy sites in the city announced in a rare move aimed at combatting the novel coronavirus. In a statement, the Jordan Waqf said it would
AFP

"Trenutno razmatramo koji bi mogli biti naši sljedeći koraci kako bi se gospodarstvo osovilo na noge nakon što prebrodimo (epidemiju). Vjerojatno će to trajati mjesecima", kazao je Trudeau novinarima, ne navodeći detalje.

UAE zatvara šoping centre

Ministarstvo zdravstva Ujedinjenih Arapskih Emirata odlučilo je zatvoriti sve trgovačke centre i otvorena tržišta, osim tržišta ribe, povrća i mesa, a restorane će ograničiti na usluge dostave, priopćila je državna novinska agencija.

Agencija je istaknula kako će odluka stupiti na snagu nakon 48 sati i trajat će dva tjedna, a podložna je ponovnom ispitivanju i procjeni.

Nove restrikcije u Jeruzalemu na vjerske objekte

Džamija Al-Aksa i Kupola na stijeni bit će u ponedjeljak u potpunosti zatvorene za vjernike, uključujući i prostor oko svetišta, kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, objavile su vlasti.

Političke i vjerske vlasti u Izraelu već su uvele niz ograničenja kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

Prije dva tjedna glavni rabinat preporučio je da Židovi ne dolaze moliti kod Zida plača u velikom broju.

Džamije Al-Aksa i Kupola na stijeni zatvorene su prošlog tjedna ali je vjernicima dopušteno da mole na otvorenom prostoru oko svetišta.

Od ponedjeljka to više neće biti moguće.

I prostor oko Al-Akse zatvoren za vjernike zbog epidemije

Muslimanska svetišta u sklopu Al Haram al Šarifa obilježavaju mjesto s kojeg je prema vjerovanju muslimana prorok Muhamed uzašao na nebo.

Židovi pak taj prostor nazivaju Brdom Hrama, prema ostacima Biblijskog hrama, najvećeg svetišta u judaizmu.

Godine 2000. posjet tadašnjeg izraelskog ministra obrane Ariela Sharona spornom području bio je okidač za drugi palestinski ustanak, Al Aksa intifadu, podsjeća dpa.

Saudijski kralj Salman uveo je redarstveni sat kako bi suzbio širenje koronavirusa, izvijestili su državni mediji.

Redarstveni sat se uvodi od 19 do 6 sati ujutro i trajat će 21 dan.

Odluka stupa na snagu od ponedjeljka navečer.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:42