PRIRODNI KRUG

DRAMATIČAN VIDEO Snimljeni trenuci očaja majke koja je pokušavala zaštititi mladunče od kitova ubojica: Krvavi pir orki trajao je puna četiri sata

 
 Youtube screenshot

Skupina od pet kitova ubojica poznatijih kao orke prošle je subote uz obalu Monterey Baya u Kaliforniji napala i ubila ženku sivog kita s mladunčetom koje je očajnički pokušala zaštititi.

Četverosatni krvavi pir kitova ubojica još je jedan od dokaza o tome koliko su orke opasne po brojne druge vrste u oceanima. Prema nekim stručnjacima riječ je o najinteligentnijoj životinji uopće (spada u skupinu velikih dupina), koja je usto izvrstan plivač, može plivati brzinom od čak 30 km/h, a lovi uvijek u malim skupinama.

Napada pingvine, tuljane, pa čak i druge kitove, kao što zorno pokazuje video snimka snimljena dronom turističke agencije za promatranje kitova Monterey Bay Whale Watch u zaljevu Monterey.

Morski biolog i vlasnica agencije Nancy Black opisala je okolnosti događaja. "Ženka sivog kita i njeno mladunče prolazili su uz obalu Kalifornije na putu do hladnih voda Aljaske kada su se našli u zasjedi orka kitova."

-" Inače, područje podvodnog kanjona Monterey gdje vrebaju kitovi ubojice najopasniji je dio putovanja sivih kitova prema sjeveru. Obično pri toj migraciji ostaju prilično blizu obali jer je sigurnije, a i hrane ima u izobilju" dodala je.

Youtube screenshot

Međutim, kod zaljeva Monterey geografija otežava prolazak pa su prisiljeni izaći na otvoreno more gdje čekaju orke. Ljudi koji su toga dana iz turističkih brodova promatrali kitove ubojice rekli su kako su orke plivale cik-cak i naprijed-nazad prije nego li su se okomile na majku i mladunče.

U očajničkom pokušaju da zaštiti mladunče od golemih zubi orki majka je odolijevala četiri sata, a video pokazuje kako se orke svom silinom zaletavaju gubicama u mladunče kao bi ga udaljili od majke. U jednom trenutku može se vidjeti i kako se more obojilo crvenom bojom krvi.

Za TV postaju KRON4 iz San Francisca Black je izjavila kao je takav napad sasvim uobičajen i prirodna pojava te dodala kako je prizor napada doista tužan, ali i da kitovi ubojice također moraju jesti kako bi preživjeli. “Ovaj događaj je svjedočanstvo o povezanosti različitih stvorenja u prirodnom hranidbenom lancu i kruga života”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:12