GRAĐANSKI RAT

DRAMATIČNA ESKALACIJA KRIZE U LIBIJI 'Novi Gadafi' naredio ofenzivu na glavni grad, njegove snage okružile su Tripoli

 
 REUTERS

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres putuje u petak u istočnu Libiju kako bi se sastao sa zapovjednikom Kalifom Haftarom, čije su snage dan prije započele ofenzivu za preuzimanjem kontrole nad glavnim gradom Tripolijem kojim trenutno vlada međunarodno priznata vlada.

Guterres će ujedno putovati i u Tobruk, još jedan grad na istoku zemlje i dom libijskom parlamentu, također međunarodno priznatom, ali koja podržava Haftara, poručio je na Twitteru.

"Moj cilj ostaje isti, izbjeći vojnu intervenciju. Ponavljam da nema vojnog rješenja libijskoj krizi, samo ono političko", dodao je Guterres.

Haftar zapovjedio pokret svojim snagama prema Tripoliju

U četvrtak je Haftar naredio pokret svojih snaga prema Tripoliju. Njegove snage okružile su grad iz smjera juga i zapada, a preuzeli su jedan grad južno od Tripolija prije nego li su se zaustavili kako bi prenoćili na mjestu 60 kilometara od glavnog grada, poručili su dužnosnici s istoka Libije.

Ofenziva je dramatična eskalacija u borbi za vlast koja se odvija u Libiji otkako je svrgnut Muamar Gadafi 2011. godine.

Glavni grad ultimativna je nagrada za paralelnu Haftarovu vladu. U 2014. godini okupio je preostale vojnike odane Gadafiju te je u trogodišnjem sukobu preuzeo vlast nad najvećim gradom na istoku zemlje, Bengazijem. Ove su godine preuzeli vlast nad naftnim poljima na jugu zemlje.

Ofenziva je iznenadila UN, čiji je glavni tajnik u srijedu otputovao u Tripoli kako bi pomogao u organizaciji nacionalne konferencije za pomirenjem.

Guterres je ostao u utvrđenom postrojenju UN-a na periferiji Tripolija preko noći, a planira se sastati s Haftarom u petak, rekao je glasnogovornik UN-a.

Za sada nema znakova da će se istočne snage zaustaviti uslijed Haftarovog govora koji je pozvao na pobjedu.

"Našoj vojsci koja je na periferiji Tripolija. Danas završavamo marš", rekao je, prema zvučnom zapisu.

Haftar, kojeg pristaše zovu "Mushir", a što znači feldmaršal na arapskom, izgradio je svoju slavu boreći se protiv islamista. No brojni kritičari ga zovu novim Gadafijem.

Od svrgnuća Gadafija, Libija je podijeljena između vlade u Tripoliju koju podržava UN. te paralelne administracije i vojske odane Haftaru.

Svjedoci kažu da su naoružane grupe iz grada Misrate, koji se protive Haftaru, došle u Tripoli kako bi ga obranili.

Ofenziva je korak unatrag za Ujedinjene Narode i zapadne zemlje koje pokušavaju biti medijator između Seraja i Haftara, a koji su se sastali u Dubaiju prošlog mjeseca kako bi raspravili podjelu moći u Libiji.

Un-ov cilj su novi izbori

UN-ova konferencija za cilj ima uspostaviti dogovor koji bi doveo do novih izbora koji bi riješili nestabilnost u Libiji, koja je veliki izvoznik nafte i okupljalište za migrante iz Afrike koji žele prijeći u Europu.

Haftar uživa potporu Egipta i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji ga vide kao predvodnika u borbi protiv islamista te su ga vojno podržavali, prema navodima UN-a.

Prošlog tjedna Haftara je primio i saudijski kralj Salman, bez puno detalja o susretu. Analitičari kažu kako je posjeta namijenjena za stvaranje veza s krajnje konzervativnim muslimanskim salafistima, kojih ima u Haftarovoj vojsci i koji prate saudijskog propovjednika Rabae al-Madkhalija.

Salafisti su također raspoređeni na istoku Libije i u Tripoliju, gdje njihove snage drže kontrolu nad aerodromom. Prethodno su bili odani Seraju, no promijenili su strane kao i mnoge druge organizacije u glavnom gradu. Seraj nema stalne snage sigurnosti.

Haftarova ofenziva koristi istu taktiku kojom je 2011. svrgnut Gaddafi, napadajući s juga.

Haftarov najveći izazov bit će Misrata, gdje su snažne snage sigurnosti koje posjeduju zrakoplove, poručili su analitičari.

Članovi oružanih grupa u Misrati u video zapisu su poručili kako će zaustaviti Haftara i njegov "zahaf", riječ koja na arapskom znači puzanje, a koju je često koristio Gadafi za opis marševa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:22