KRIZA NA OTOKU

DRAMATIČNA ESKALACIJA TENZIJA U BRITANIJI: Johnson prijeti pobunjenim konzervativcima izbacivanjem iz stranke

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 02.09.2019. u 10:03

Britain's Prime Minister Boris Johnson is seen during a news conference at the end of the G7 summit in Biarritz, France, August 26, 2019. REUTERS/Dylan Martinez
Dylan Martinez / REUTERS

Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson prijeti izbacivanjem iz Konzervativne stranke svakog zastupnika koji glasa protiv vlade po pitanju brexita u dramatičnoj eskalaciji tenzija uoči presudnog tjedna u Westminsteru.

Izvor iz tajništva stranke otkrio je da će svaki konzervativni zastupnik koji glasa protiv vlade ovaj tjedan biti izbačen iz stranke i neće se moći kandidirati uz druge konzervativce na sljedećim izborima.

"Konzervativcima se šalje vrlo jednostavna poruka - ako u utorak ne podrže vladu, uništit će vladinu pregovaračku poziciju i predati kontrolu parlamenta Jeremyju Corbynu", dodao je.

Bitka za brexit ulazi u završnicu ovog tjedna kada će oporbeni zastupnici zatražiti promjenu zakona od svih stranaka ili vlade u njihovu pokušaju blokiranja brexita bez sporazuma koji bi gospodarski naštetio Britaniji.

Vođa laburista Jeremy Corbyn spreman je sve učiniti kako bi spriječio brexit bez sporazuma, opisujući posljednji pokušaj povlačenjem "naše zemlje s ruba".

To ga dovodi u sukob s Johnsonom, predvodnikom kampanje za izlazak 2016. koji je povećao uloge od dolaska na vlast u srpnju obećanjem da će izvesti Veliku Britaniju iz EU-a 31. listopada sa ili bez sporazuma.

Johnson ima samo jedan glas većine u parlamentu sa 650 zastupnika pa bi zbog njegovih prijetnji o izbacivanju zastupnika iz stranke, poput primjerice bivših ministara financija i obrane Philipa Hammonda i Davida Gaukea moglo doći do novih izbora.

"To je daleko od neizbježnog, ali nije nemoguće da nas za nekoliko dana traže da ponovno izađemo na birališta", rekla je politička urednica BBC-a Laura Kuenssberg.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo