KAO GUSKE U MAGLU

DRAMATIČNA PORUKA POZNATOG MILIJARDERA 'Europljani, probudite se! EU ide prema sudbini SSSR-a...'

 
 REUTERS

Uoči europskih izbora najpoznatiji svjetski milijarder, politički aktivist i filantrop George Soros poslao je dramatičnu poruku svim stanovnicima Europske unije tražeći da se hitno probude.

- Europa je u snu, mjesečari prema potpunom zaboravu i njeni se stanovnici moraju probuditi prije no što bude prekasno - napisao je Soros za poslovni portal MarketWatch.

Dodao je kako bi se EU, ako se njeni stanovnici ne aktiviraju, mogla suočiti sa scenarijem raspada nalik na raspad Sovjetskog saveza.

- Naši lideri, ali i obični građani, ne razumiju da prolazimo kroz revolucionarni trenutak u povijesti u kojem su sve mogućnosti otvorene, a konačni ishod krajnje je neizvjestan. Mnogi od nas vjeruju da će budućnost manje-više nalikovati sadašnjosti, no to ne mora biti tako. U svom dugom životnom vijeku svjedočio sam mnogim periodima radikalnog disbalansa. Trenutno živimo u jednom takvom razdoblju - napisao je Soros.

Zastarjeli politički sustavi

Milijarder smatra kako je problem podjednako u državama kao i u samoj EU, koja nema dovoljno razvijene alate disscipliniranja svojih članica koje ne poštuju vrijednosti na kojima je Unija utemeljena. Za probleme u Europi krivi i zastarjeli stranački sustav u europskim zemljama.

- Zastarjeli sustav koči one koji žele sačuvati te vrijednosti, a pomaže onima koji ih žele zamijeniti nečim radikalno rugačijim. Stranački sustav pojedinih zemalja reflektira podjele koje su nešto značile u 19. i 20. stoljeću, poput konflikta između rada i kapitala, ali trenutno glavno političko pitanje je sukob između proeuropskih i antieuropskih snaga - napisao je za MarketWatch.

U opsežnoj analizi Soros objašnjava problematiku brexita te odnose snaga u Njemačkoj koju naziva dominantnom europskom zemljom. Zaključuje kako su se antieuropske stranke u većini zemalja nametnule kao dobro rješenje u odnosu na postojeće proeuropske opcije, iako su zapravo notorne.

- Proeuropske stranke teško će ostvariti pobjedu na predstojećim izborima u svibnju ako interese EU ne stave ispred svojih. Postoji mogućnost da se EU sačuva i na način da se radikalno izmijeni, ali to bi zahtijevalo promjenu u srcu Europe, a trenutno europsko vodstvo ponaša se kao politbiro u trenutku kolapsa Sovjetskog saveza - izdaje ukaze kao da oni nešto znače - ističe Soroš.

Noćna mora 21. stoljeća

Dodaje kako je prvi korak u obrani Europe od njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja prepoznavanje značaja problema i prijetnje. Drugo je probuditi uspavanu pro-europsku većinu i mobilizirati je u obrani vrijednosti EU.

- U suprotnom, san o ujedinjenoj Europi postat će noćna mora 21. stoljeća - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:44