FRANCUSKI PREDSJEDNIK

DRAMATIČNI HOLLANDE 'Terorizam nikada neće uništiti Francusku, ali bi izostanak kontrole vanjskih granica mogao razbiti Europsku uniju'

 AFP

U obraćanju Nacionalnoj skupštini, francuski predsjednik François Hollande osvrnuo se na koordinirani teroristički napad u Parizu koji je odnio 129 života te na samom početku odaslao dramatičnu poruku: "Francuska je u ratu!"

"Francuska neće samo obuzdati ISIS, nego ga potpuno uništiti", rekao je Hollande i najavio sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i američkim predsjednikom Barackom Obamom u nadolazećim danima.

"Ovih dana ću se sastati s predsjednikom Obamom i s predsjednikom Putinom kako bismo udružili snage", rekao je Hollande. Usto je najavio da će od UN-ova Vijeća sigurnosti zatražiti donošenje rezolucije koja će potvrditi "zajedničku spremnost na borbu s terorizmom".

U rijetkom zajedničkom obraćanju Senatu i Nacionalnoj skupštini Hollande je rekao da će predložiti zakonodavni akt koji će produžiti izvanredno stanje u Francuskoj na tri mjeseca. Također je rekao da se francuski ustav mora mijenjati kako bi se adekvatno odgovorilo na krizne situacije.

Ustav bi morao dopustiti mogućnost da se osobama koje predstavljaju terorističku prijetnju oduzme francusko državljanstvo u slučaju da imaju državljanstvo i neke druge države. Uz to, mora postojati mogućnost da se takve pojedince protjera iz države. Isto vrijedi i za strance koji predstavljaju sigurnosni rizik, dodao je Hollande.

Osim zakonodavnih rješenja kojima će se lakše obračunavati sa sigurnosnim prijetnjama, francuski je predsjednik najavio da će povećati budžet za policiju i vojsku. U sljedeće dvije godine zaposlit će najmanje 5000 novih policajaca, a otpuštanja iz vojnih i policijskih snaga neće biti barem do 2019. godine.

Francuski je predsjednik posebno naglasio potrebu za sistematskom i koordiniranom kontrolom vanjskih granica Europske Unije. "Ako Europa ne kontrolira svoje vanjske granice, to znači da ih moraju kontrolirati države, a to bi značilo razbijanje Europske unije."

Hollande je govor završio riječima: "Barbari nas neće spriječiti da živimo onako kako smo mi to odlučili - punim plućima. Terorizam nikada neće uništiti Republiku, Republika će uništiti terorizam!"

Marine Le Pen traži hitno zatvaranje granica za imigrante

Francuske granice moraju se zatvoriti za imigrante, izjavila je u ponedjeljak čelnica francuske desnice Marine Le Pen reagirajući na vijest da je jedan od napadača u Parizu stigao u Grčku pretvarajući se da je sirijski izbjeglica.

"Naši strahovi i upozorenja o mogućoj prisutnosti džihadista među imigrantima koji stižu u našu zemlju nažalost su se potvrdili u ovim krvavim napadima", rekla je Le Pen u priopćenju. "Kao mjera opreza mora se trenutno zaustaviti prihvat imigranata u Francusku i njihovo razmještanje po zemlji", istaknula je oporbena čelnica.

Sirijska putovnica pronađena je uz jednog bombaša samoubojicu koji je u petak napao parišku koncertnu dvoranu Bataclan.

Tužitelj Francois Molins ranije u ponedjeljak je rekao da vjerodostojnost putovnice tek treba potvrditi, ali je istaknuo da otisci prstiju napadača odgovaraju muškarcu koji je tu putovnicu imao kada se kao izbjeglica registrirao u Grčkoj u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:56