KINESKI BIJES

Drugi put u povijesti Nobel dodijeljen praznom stolcu

Uzvanici su mogli čuti i tekst koji je Liu napisao u vrijeme kada je završio u zatvoru
 AP

OSLO - Više od 1000 uglednih uzvanika okupilo se danas u Oslu na proslavi ovogodišnje Nobelove nagrade za mir , koju je dobio kineski disident Liu Xiaobou , a ceremonijal na kojem je u središtu bila prazna stolica jer je laureat u zatvoru izazvao je bijes Pekinga, koji to smatra “napadom na svoj politički i zakonski sustav”.

Prvi put od 1936.

Nakon 74 godine, ponovno se dogodilo da prestižna nagrada od 1,4 milijuna dolara nije uručena dobitniku jer se režim u Kini pobrinuo da ni njegova supruga niti itko od najbližih suradnika ne dođe u Oslo. Posljednji se put nešto takvo dogodilo 1936., kada je nagradu za mir dobio njemački pacifist Carl von Ossietzky , kojega je nacistički režim već tada strpao u logor.

Osim kineskog, današnjem ceremonijalu nisu prisustvovali veleposlanici još 17 država koji su popustili pritisku režima iz Pekinga. Predsjednik Nobelova odbora Thorbjorn Jagland održao je govor u kojem je pozvao Kinu da oslobodi Liua, kojeg je komunistički režim osudio na 11 godina zatvora.

Wales napao Rusiju

“On je nevin čovjek koji je samo koristio svoja građanska prava. Mora biti oslobođen”, rekao je Jagland. Norveška glumica Liv Ulman pročitala je tekst koji je Liu napisao u vrijeme kada je bio uhićen, a u kojem je poručio da nema “snage koja će spriječiti ljudsku potragu za slobodom, a Kina će naposljetku postati nacija u kojoj vlada zakon”.

Lech Walesa, laureat nagrade za mir, izjavio je danas kako bojkot Rusije jasno “pokazuje što Kremlj misli o ljudskim pravima”. Walesa je Nobela dobio 1983., a tada su poljski komunisti dopustili njegovoj supruzi da dođe i preuzme nagradu u njegovo ime. Kinezi su danima uoči ceremonijala strpali na stotine svojih disidenata u kućne pritvore, a danas je bio prekinut program onih inozemnih televizijskih postaja koje su prenosile cijeli događaj iz Osla.

Srbi su tu, ali vlada nije

Srbijanski mediji objavili su danas kako je srbijanski izaslanik na ceremonijalu u Oslu, pučki pravobranitelj Saša Janković, sam odlučio nazočiti dodjeli nagrade. Janković je rekao kako je samostalnu odluku donio nakon što je postalo jasno da srbijanski šef diplomacije Vuk Jeremić ne želi preispitati bojkot dodjele nagrade. To znači da Janković, kao predstavnik neovisne i državne institucije, nije bio izaslanik vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:26