'TALIJAN 100 POSTO'

DRUŠTVENE MREŽE GORE ZBOG MAHMUDA KOJI JE POBIJEDIO NA SAN REMU Desnica na nogama: 'Ali Baba, nisi ti pobijedio, pomogli su ti, to je prava istina!'

 
Alessandro Mahmoud
 YouTube

Dvadesetsedmogodišnji Milanez Alessandro Mahmoud, alias Mahmood, koji za sebe voli kazati da je sto posto Talijan, premda mu je majka porijeklom sa Sardinije, a otac iz Egipta, na iznenađenje mnogih pobjednik je slavnoga festivala u San Remu.

Drugo je mjesto osvojio Ultimo, pravim imenom Niccolo Moriconi, a grupa Il Volo osvojila je treće mjesto.

Svake godine početkom veljače prvi program RAI-ja tijekom pet večeri za male ekrane prikuje više od 10 milijuna Talijana.

No, interes Talijana teško je dulje zadržati ako nema kontroverzi, bar u pjesmama, poput pitanja homoseksualnosti, eutanazije ili problema s migrantima koji su posljednjih godina vrlo aktualni.

Ove je godine najžešća rasprava slijedila nakon pobjede pjesme "Soldi" (Novci), dopadljive kombinacije popa, rapa i orijentalnih tonova koja govori o nikada prisutnome ocu, a u njoj se može čuti i nekoliko arapskih riječi.

Mahmood se u finale, održano u noći na nedjelju plasirao zahvaljujući glasovima stručnog žirija, dok mu je publika dala samo 14 posto glasova u odnosu na 46 posto koliko ih je osvojio Ultimo.

Nedugo nakon proglašenja pobjednika društvene mreže bile su preplavljene komentarima: "Nametnuli su nam ovog lakrdijaša" ili "Ali Baba, nisi ti pobijedio, pomogli su ti da pobijediš, to je prava istina!".

Talijanski ministar unutarnjih poslova i šef desničarske lige, Matteo Salvini samo je dolio ulje na vatru kada je po završetku glasanja tvitao: "Mahmood...pih...Najbolja talijanska pjesma?!? Ja bih bio izabrao Ultima, a što o tome mislite vi?"

Njegova je poruka očekivano potaknula niz kritika korisnika društvenih mreža.

Alessandro Mahmoud, koji će u svibnju predstavljati Italiju na natjecanju za pjesmu Eurovizije, odbija bilo kakve kontroverze i kaže: "Ja sam Talijan, rođen sam i odrastao sam u Milanu, dakle Talijan sam sto posto", rekao je novinarima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:48