MISTERIJ

DRVENI BRODOVI PUNI LJUDSKIH KOSTIJU DANIMA PRISTIŽU NA JAPANSKU OBALU Misteriozno su se počeli pojavljivati proteklih tjedana

 
 Profimedia, Newscom

Nekoliko drvenih brodova, od kojih su neki bili puni kostura, misteriozno su se počeli pojavljivati na japanskoj obali proteklih tjedana. Policija još uvijek istražuje otkuda su takozvani brodovi duhova došli, a stručnjaci tvrde kako sve upućuje na Sjevernu Koreju.

Jedan od posljednjih slučajeva dogodio se u četvrtak kada je japanska obalna straža uočila oronuli drveni brod kako pluta kraj sjevernog dijela otoka Hokkaido. Deset muškaraca koji su pronađeni na brodu kazali su kako su iz Sjeverne Koreje i kako su potražili utočište na obližnjem otoku zbog lošeg vremena.

Međutim, u ponedjeljak je kraj prefekture Akita koja gleda prema Sjevernoj Koreji otkriven još jedan brod na kojem su pronađena tijela osmorice muškaraca. Obalna straža brod je zapazila još u subotu, no zbog lošeg vremena nisu mogli do njega.

Šef kabineta Ministarstva unutarnjih poslova Yoshihide Suga kazao je kako obalna straža i policija moraju surađivati kako bi postrožili patrole i sigurnost na moru oko Japana i sumnjive brodove ili ljude koji pristižu u Japan.

Odbio je spekulirati o tome otkuda su brodovi došli i kazao kako je istraga u tijeku.

Ipak, jedan obalni stražar pod uvjetom anonimnosti kazao je za Associated Press kako je jedan od preminulih držao sjevernokorejsku novčanicu od 1000 vona.

Japanese officials gather on Nov. 27, 2017, near a boat washed ashore in Oga, Akita Prefecture. Authorities found eight bodies in the unidentified wooden boat. (Kyodo)
==Kyodo, Image: 356227848, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Newscom
Profimedia, Newscom

Policija Akite spasila je osmoricu ljudi iz još jednog drvenog broda koji je plovio kraj grada Yurihonjo 23. studenog, kazao je Suga.

Muškarci, koji su se činili dobrog zdravlja, kazali su policiji da su iz Sjeverne Koreje i kako su doživjeli brodolom dok su bili u ribolovu, a struja ih je odnijela prema japanskoj obali. Policija istražuje njihove tvrdnje.

I tjedan dana prije toga, 15. studenog, obalna straža spasila je trojicu muškaraca s plovila pronađenog kraj poluotoka Noto. Policiji su također kazali da su iz Sjeverne Koreje i zamolili da ih vrate kući. I taj incident se istražuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 11:26