ZDRAVSTVENA DRAMA

'DRŽAVA NAM JE SUOČENA S TEŠKOM SITUACIJOM, SMRTONOSNI VIRUS ŠIRI SE SVE BRŽE' Kineski predsjednik zbog koronavirusa sazvao hitan sastanak vrha vlasti

 
 AFP

U nastojanju da spriječi širenje novog koronavirusa, koji je dosad zarazio najmanje 1.300 osoba, od kojih je 41 preminula, kineske vlasti su u subotu najavile još strože mjere koje na snagu stupaju već u nedjelju. Kako izvještava BBC, ograničenja putovanja u gradu Wuhanu, u kojem je dotad nepoznati virus prvi put identificiran u prosincu, već su uvedena, ali od nedjelje će biti dodatno postrožena pa će svim privatnim vozilima biti zabranjen ulazak u središte tog grada od 11 milijuna stanovnika.

- Kompletan sustav javnog prijevoza je blokiran, ništa ne vozi. Večeras od ponoći privatna vozila neće smjeti na cestu. Taksiji također ne voze, posvjedočila je za BBC Kathleen Bell, Britanka koja živi i radi u Wuhanu.

McDonald'sovi i Starbucksovi lokali su zatvoreni, a ulice su uglavnom sablasno prazne.

- Sve je prazno, nitko ne izlazi van, izjavio je vuhanski poduzetnik Mustafa Siddiqui. - Ali nema panike, mirno je. Zapravo se ne događa ništa, dodao je.

Lokalni su dužnosnici također najavili gradnju druge bolnice za hitne situacije kako bi mogli zbrinuti sve pacijente, kojih je sve više. Za samo nekoliko tjedana u Wuhanu bi tako trebala biti sagrađena i u potpunosti osposobljena zgrada koja će biti u stanju primiti oko 1.300 novih pacijenata. Još jedan sličan objekt, koji može primiti do tisuću pacijenata, već je u izgradnji. U provinciju Hubei stigli su i posebni vojni medicinski timovi, što je još jedna mjera koja odražava stupanj zabrinutosti kineskih vlasti.

U subotu je kineski predsjednik Xi Jinping sazvao poseban sastanak državnog vrha, što je potez bez presedana za neradni dan, kako bi najmnogoljudniju naciju na svijetu upozorio zbog, kako je rekao, 'sve bržeg' širenja smrtonosnog virusa.

- Država nam je suočena s teškom situacijom, rekao je Xi svojim najbližim suradnicima, a citirala ga je državna kineska televizija.

Zbog izvanredne medicinske situacije, velika većina organiziranih proslava kineske nove godine je otkazana, a u dijelovima države kao i u Hong Kongu produženi su školski praznici. Na željezničkim i autobusnim kolodvorima te aerodromima provode se stroge kontrole putnika - mjere im temperaturu i promatraju pokazuje li netko simptome teške plućne bolesti koju koronavirus izaziva.

Vlasti u Hubeiju počele su u četvrtak zatvarati gradove u pokušaju da spriječe širenje virusa. Karantene su uvedene u najmanje 13 gradova u kojima ukupno živi više od 43 milijuna ljudi. Prekinut je javni promet i zatvoreni su aerodromi i željezničke postaje.

Od nedjelje će u glavnom gradu Pekingu biti obustavljene sve međugradske autobusne linije, objavili su mediji u subotu.

Sjedinjene Države će u nedjelju čarter letom vratiti svoje državljane i diplomate iz Wuhana, objavio je u subotu američki list Wall Street Journal. Zrakoplovom će se prebaciti oko 230 diplomata i drugih američkih državljana te njihove obitelji.

Washington je dobio odobrenje kineskoga ministarstva vanjskih poslova i drugih vladinih agencija nakon pregovora proteklih dana, navodi list.

MVEP: U Wuhanu četvero Hrvata

Četvero hrvatskih državljana nalazi se trenutno u kineskom gradu Wuhanu, epicentru epidemije opasnog koronavirusa, potvrdilo je u subotu Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) i savjetovalo da se ne putuje u to područje.

Koronavirus je dosad usmrtio najmanje 41 osobu i zarazio gotovo 1300 diljem svijeta otkako je krajem prošle godine otkriven u Wuhanu, oko 800 kilometara od Šangaja.

MVEP je u subotu Hini potvrdio kako se četiri hrvatska državljana nalaze u tom gradu s 11 milijuna stanovnika u pokrajini Hubei.

Većina zaraženih i gotovo svi umrli su u Hubeiju gdje su dužnosnici uveli stroge restrikcije za putovanja i za javna okupljanja.

Ministarstvo je savjetovalo građanima da ne putuju u taj dio Kine i pozvalo ih da prate obavijesti kineskih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je da su slučajevi potvrđeni i u Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Vijetnamu, Nepalu, Maleziji, Francuskoj i Australiji.

U centru očekuju daljnje širenje tog virusa ranije nepoznatog medicini. Koronavirus obično napada životinje, ali u nekim se slučajevima može prenijeti i na ljude, poput epidemije SARS-a 2003.

Virus je izazvao alarm, no još uvijek je mnogo nepoznanica, poput one koliko je zapravo opasan te koliko se lako širi među ljudima. Virus može izazvati upalu pluća koja je u nekim slučajevima bila smrtonosna. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:56