NISU SAMO KOD NAS POLITIČARI TAKVI

DRŽAVA U KOJU BI SE ISTOG TRENA PRESELILO POLA HRVATSKE USRED SKANDALA ZBOG MERCEDESA 'Potrošili smo malo bogatstvo, a nije se mogao ni voziti...'

Ilustracija

Bivši glavni računovođa finske vlade otkrio je medijima kako je njegova država jednom potrošila pravo malo bogatstvo zbog blindiranog automobila koji se, poslije se pokazalo, uopće nije pokazao praktičnim za korištenje.

Pertti J. Rosila tvrdi kako su državni službenici nagovorili bivšeg premijera Paavo Lipponena na nabavku čak 550.000 eura vrijednog Mercedesa 2004. godine koji bi koristili strani dužnosnici u posjeti, piše lokalni list Ilsa Savonet.

Iako je vozilo iznimno skupo, novinari finskog dnevnika nisu pri nabavci spornog Mercedesa primjetili neke nepravilnosti.

Rosila kaže kako Lipponen nikada nije ni koristio auto, no oni koji jesu tvrde kako je iznimno nepraktičan. Unutrašnjost automobila je iznimno skučena, a vrata su toliko teška da ih je bilo praktički nemoguće otvoriti.

Što tek reći za potrošnju goriva? Mercedes je 'gutao' 43 litre na 100 kilometara, a nakon svakih 23.000 kilometara trebalo je kompletno promijeniti gume. Ilustracije radi, svaka dođe po 10.000 eura...

No ono što je najporaznije za finsku vladu jest činjenica da nitko zapravo ne zna što se dogodilo sa skupocjenom limunzinom i gdje je završila.

Nakon tri godine 'službe' Mercedes je predan na korištenje Supu, finskoj tajnoj službi, a oni su ga dalje proslijedili policiji. Točnije specijalnoj jedinici za promet, no nakon što je i ta jedinica prestala s radom, gubi mu se svaki trag.

Nakon ovog neugodnog iskustva vodeći finski političari smanjili su zahtjeve za skupocjena vozila i prešli u jeftiniji Audijev salon. Tako današnja limunzina kojom se vozi finski predsjednik košta 'samo' 90.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:02