PRESTRAŠENA I ZBUNJENA

DRŽAVLJANKA SRBIJE VRATILA SE IZ ISLAMSKE DRŽAVE 'Nije mi bilo jasno što se događa, bojala sam se... Tu su bile žene iz Bosne i Beograda, ali i iz Zagreba!'

Residents look at gold jewellery displayed at a shop window in Raqqa September 18, 2014. Picture taken September 18, 2014. .REUTERS/Stringer (SYRIA - Tags: SOCIETY) - RTR46TTA
 © Stringer . / Reuters

Makfireta Šaćiri, jedna od žena iz Srbije koje su se vratile iz Sirije, otkrila je za Balkan Insight kako je izgledao život u Islamskoj državi.

- Muž mi je objasnio neke stvari u vezi sa islamom i ja sam mu se odlučila pridružiti. U početku, sve je bilo u redu, iako je bilo promjena. No, kad smo otišli u Siriju, sve se promijenilo - priča Makfireta.

S djetetom je prešla iz Turske u Siriju i provela tri mjeseca u "prijestolnici" ISIS-a Raqqi. Makfiretu, Romkinju u kasnim dvadesetim godinama, smjestili su u stan za žene i djecu.

- Bilo je tu žena iz Francuske, Njemačke, Švicarske... Također, tu su bile žene iz Zagreba, Beograda, ali najviše ih je bilo iz Bosne - kaže ona.

Kako navodi, bila je potpuno zbunjena:

- Jedva sam razumjela što se događa oko mene. Bila sam prestrašena i bojala sam se za sebe, ali još više za svoje dijete.

Njen brat je ubijen u borbama u Siriji, a ona se u Srbiju vratila već u veljači 2014. Po povratku u Srbiju, Specijalno tužilaštvo optužilo je supruga Makfirete Šaćiri, Ferata Kasumovića (32), jer je za džihad vrbovao jednog državljanina Srbije, koji je u ratu poginuo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:16