DRŽAVNI PROJEKT

Državni projekt, film o Jasenovcu, radi Srbin omiljen u Hollywoodu. Radi se o filmu od 20 milijuna eura koji se želi plasirati na inozemna tržišta

 Danijel Soldo / CROPIX, Profimedia / CROPIX

Vlasti Srbije predvođene predsjednikom Aleksandrom Vučićem ispunile su obećanje dano prije dvije godine i uskoro napokon kreće snimanje dugo najavljivanog filma o logoru Jasenovac.

Na čelu projekta je režiser Predrag Gaga Antonijević, koji je najavio da krajem ljeta počinje snimanje filma “DARA IZ JASENOVCA”, djela na koje se, kako je pojasnio na konferenciji koja je održana u zgradi Vlade Srbije, čekalo gotovo 75 godina.

“Jasenovac je mjesto zla i ubijanja i država je stala iza ovog filma koji bi se trebao naći pred publikom u ožujku ili travnju sljedeće godine, kad se obilježava 75 godina od oslobođenja logora Jasenovac”, izjavio je Antonijević.

Okosnica filma je priča o srpskoj djevojčici koja 1942. završava u jasenovačkom logoru. U sinopsisu koji je predočen novinarima, navodi se da poslije ustaško-njemačke ofenzive na Kozari lokalno stanovništvo završava u koncentracijskim logorima, a među njima je i desetogodišnja Dara, s majkom i dva brata.

Ustaše joj ubiju majku i brata, nakon čega se smisao Darina života svodi na borbu da spasi mlađeg brata. Antonijevićev je tim za glumačku ekipu angažirao djecu s područja Kozarske Dubice, i izabrana je Biljana Čekić, djevojčica koja će glumiti Daru, a uloga ustaškog zapovjednika jasenovačkog logora Vjekoslava Maksa Luburića pripala je, vjerojatno zbog slične fizionomije, glumcu Marku Janketiću.

oliver stone Međutim, puno je zanimljivija ekipa koja će raditi ovaj film. Tako se režisera Gagu Antonijevića smatra Srbinom s najboljim vezama u Hollywoodu, kamo je otišao 1991., nakon što je u Jugoslaviji snimao filmove “O pokojniku sve najbolje” i “Balkan Express”.

U Americi se zbližio s Oliverom Stoneom, koji je 1998. producirao njegov film “Spasitelj” (Savior) u kojem glumi Dennis Quaid. Film je tipično srpsko gledanje na rat u Bosni, u kojem Quaid glumi bivšeg pripadnika Legije stranaca, koji se bori na strani Srba.

Dok pokušava spasiti trudnu Srpkinju koju su silovali vojnici Armije BiH, nailaze na hrvatske i bošnjačke vojnike, koji kolju i maljevima ubijaju žrtve. “Spasitelj” je klasičan primjer prekrajanja povijesti, gdje se naglašavanjem zločina pripadnika HVO-a i Armije BiH zapadnoj publici brutalno ponašanje srpske strane pokušalo pokazati kao nešto sasvim razumljivo.

scenarij U povodu sto godina od završetka Prvog svjetskog rata Antonijević je prošle godine snimio državni projekt “Zaspanka za vojnika”, i poslije svečane projekcije se pohvalio kako je “predsjednik Aleksandar Vučić bio na rubu suza gledajući film”.

Scenarij “Zaspanke za vojnika”, kao i prilično praćene serije “Ubice mog oca”, napisala je Nataša Drakulić, koja je scenaristica i budućeg filma “Dara iz Jasenovca”. Nataša Drakulić je iz Hrvatske, točnije, Korenice, koju je kao 16-godišnjakinja s roditeljima napustila za vrijeme akcije Oluja.

Od tada se etablirala kao jedna od vodećih srpskih scenaristica, a ovih je dana objasnila da se u pisanju scenarija za film vodila i vlastitim iskustvom izbjeglištva iz Hrvatske, kao i pričama i stradanjima svoje i drugih obitelji.

Kao stručni konzultant filma potpisuje se Michael Berenbaum, direktor instituta Sigi Ziering koji istražuje etičke i religijske posljedice Holokausta.

Berenbaum je čest sudionik u dokumentarnim filmovima, koji se bave Holokaustom, poput vrhunske dokumentarne serije “Annihilation: The Destruction of European Jews”, a posljednjih dana nalazi se u Beogradu.

U Srbiji je “Dara iz Jasenovca” proglašena državnim interesom, koji će iz proračuna dobiti 61,000.000 dinara, odnosno nekih pola milijuna eura.

To znači kako će ostatak novca, vjerojatno, doći od tamošnjih državnih i javnih poduzeća jer Antonijevićev projekt sigurno neće biti jeftin, budući da se radi o filmu koji se želi plasirati na inozemna tržišta. Uostalom, takvo nešto je više puta najavljivano posljednjih godina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:53