'PREMJEŠTEN NA SIGURNO MJESTO'

DRŽAVNI UDAR U SUDANU Vojska preuzela vlast i uhitila predsjednika Bašira, tisuće građana već ujutro izašlo na ulice i slavilo njegov pad

 
 REUTERS

KARTUM - Sudanska vojska objavila je u četvrtak da je preuzela vlast u zemlji, te da je bivši predsjednik Omar al Bašir uhićen, javile su svjetske agencije.

Ministar obrane Avad Ibn Auf rekao je u obraćanju naciji da je proglašeno izvanredno stanje koje će trajati tri mjeseca, da je ustav stavljen izvan snage te da će sljedeće dvije godine zemlju voditi "vojno prijelazno vijeće".

Ministar je pojasnio da je al Bašir premješten na "sigurno mjesto".

Raspuštene su sve vladine institucije u zemlji, među ostalima nacionalna skupština i vijeće ministara, a Sudan će se uskoro pripremiti na "poštene i slobodne izbore", rekao je Ibn Auf.

Dodao je da će pravosuđe i državno odvjetništvo nastaviti normalno funkcionirati. "Sudanski narod jako je patio pod režimom", kazao je ministar.

Objavio je i da su zatvorene granice i zračni prostor na 24 sata, te da je uveden policijski sat od 22 navečer do 4 ujutro.

Nakon mjeseci prosvjeda protiv režima, tisuće Sudanaca već su ujutro izašle na ulice nakon što se proširila vijest da je al Bašir uhićen.

A military officer is carried by the crowd as demonstrators chant slogans and carry their national flags, after Sudan's Defense Minister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf said that President Omar al-Bashir had been detained
REUTERS
Okupljanje Sudanaca nakon objave o državnom udaru

On je tijekom svoje tridesetogodišnje vladavine prebrodio brojne vojne pobune, ekonomske krize i pokušaje Zapada da ga svrgne s vlasti, a došao je na vlast u krvavom vojnom udaru 1989.

Al-Bašir je bio majstor u okretanju frakcija sigurnosnih snaga, vojske, islamista i naoružanih plemena jedne protiv drugih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:34