RASKOL U POLJSKOJ POLITICI

Duda nije dao Kaczyńskom da kontrolira pravosuđe

 
 REUTERS

Poljski predsjednik Andrzej Duda odlučio je intervenirati u pravosudnu reformu zbog koje Bruxelles Poljskoj najavljuje sankcije.

Prije nego što je poljski parlament trebao usvojiti treći zakon u sklopu sporne reforme, Duda je bez najave i na iznenađenje mnogih predložio zakon prema kojemu bi imenovanje sudaca bilo u rukama tijela koje bi izabrao parlament s tri petine glasova. To znači da imenovanje sudaca ne bi bilo u rukama isključivo vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), nego bi stranka Jaroslawa Kaczyńskog odgovornost morala podijeliti i s nekim oporbenim zastupnicima. Ako vladajući ne izglasaju njegov zakon, Duda je zaprijetio da on neće potpisati njihov, prenosi Poljski radio na svojim stranicama na engleskom. Poljski predsjednik ima pravo veta na zakone koje usvoji parlament.

Oštro iz Bruxellesa

I predsjednik Duda član je vladajućeg konzervativnog PiS-a koji, nakon medija, želi potpuno ovladati pravosuđem. “Poljska treba reformu pravosuđa, ali reforme trebaju biti mudre i mirno provedene”, poručio je Duda u obraćanju javnosti. Zakon koji predlažem, istaknuo je, treba spriječiti optužbe da je Nacionalno pravosudno vijeće politizirala samo jedna politička stranka. Ako im ne bi bila dovoljna obična većina, zastupnici PiS-a morali bi na svoju stranu privoljeti zastupnike oporbenog Kukiza i nekoliko nezavisnih zastupnika, predviđa Poljski radio.

Njegova se intervencija može tumačiti reakcijama iz Bruxellesa. Naime, EK bi sljedeći tjedan mogla zatražiti pokretanje Članka 7 Ugovora protiv Poljske, što bi moglo rezultirati i drastičnim ukidanjem prava glasa u Vijeću. EU nikad prije nije usvojila takve mjere protiv jedne članice. Mogućnost pokretanja takvog postupka protiv Poljske, zbog grubog kršenja vladavine prava i dovođenja u opasnost neovisnosti sudstva, najavio je jučer Frans Timmermans, potpredsjednik EK: “Jako se približavamo trenutku pokretanja Članka 7”, rekao je novinarima u Bruxellesu.

EK je najviše zabrinuta zbog ugrožavanja neovisnosti Vrhovnog suda najavljenim reformama. “Ako se ove reforme provedu u sadašnjem obliku, ovi zakoni imat će značajan negativan učinak na neovisnost sudstva i povećat će sustavnu opasnost za vladavinu prava u Poljskoj”, rekao je Timmermans. Mnogi u EU već govore da se Poljska udaljava od europskih vrijednosti te da, kako bi zaštitila svoja načela, EU mora reagirati ovakvim mjerama bez presedana. Reforma je sve samo ne mirno provedena, a burna parlamentarna rasprava je nakon niza ispada u noći s utorka na srijedu prekinuta.

Vladajuća stranka želi preuzeti kontrolu nad pravosuđem s obrazloženjem da su sudovi spori, često korumpirani i u rukama odnarođenih liberalnih elita. Reforme služe demokraciji i građanima, brani ih ministar pravosuđa Zbigniew Ziobro koji napada pravosuđe da se potpuno otrglo demokratskim mehanizmima kontrole. Dva su zakona već usvojena, a trećim PiS želi dobiti kontrolu nad Nacionalnim pravosudnim vijećem, tijelom analognim našem Državnom sudbenom vijeću, koje imenuje suce.

Većina bira suce

Prema njihovu prijedlogu, koji je odbacio i predsjednik Duda, parlamentarna većina birala bi članove tog tijela. Konzervativni PiS želi kontrolu nad Vrhovnim sudom, glavnim žalbenim sudom u državi koji, kao i u Hrvatskoj, nadgleda izborni proces. Vrhovni sud također odobrava financijske izvještaje stranaka. Stupanjem zakona na snagu bio bi okončan mandat sva 83 suca Vrhovnog suda, osim onih koje je postavilo Ministarstvo pravosuđa, objašnjava Guardian. Ministar pravosuđa dobio bi ovlast da imenuje predsjednike pokrajinskih i žalbenih sudova, koji odlučuju koji će slučaj proslijediti kojem sucu.

Pravosuđe se time potpuno podvrgava izvršnoj vlasti, rekla je za britanski Guardian profesorica prava i bivša sutkinja Ewa Lętowska. Pod žestokim kritikama iz Bruxellesa i Berlina, poljski koncept “neliberalne demokracije” podržao je američki predsjednik Donald Trump svojim nedavnim posjetom Poljskoj, piše britanski dnevnik. Prema planu, poljski bi suci ubuduće bili obavezni pridržavati se kršćanskih vrijednosti u svom radu.

Solidarnost protiv rada nedjeljom

I u Poljskoj bi šoping-centri rado radili nedjeljom, ali tome se oštro protive sindikati, pa i nekad moćna Solidarnost. “Četiri slobodne nedjelje mjesečno, kraj priče”, oštro je odbacio bilo kakve ustupke sindikalni šef Piotr Duda, prenosi Poljski radio. Trgovci sada predlažu da male trgovine budu otvorene svake nedjelje, dok bi zaposlenici imali pravo na najmanje dvije slobodne nedjelje mjesečno. Šef udruženja šoping-centara Radoslaw Knap rekao je da bi ublažavanje zabrane rada nedjeljom bilo od koristi i za zaposlenike i za poljsko gospodarstvo. Sindikati se s tim ne slažu i prosvjeduju. Nedavne ankete kažu da 50 posto Poljaka želi u šoping nedjeljom, dok ih je 46 posto protiv. (S.P.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:01