REFORME

Đukanović: Crna Gora će ispuniti sve uvjete na putu prema Europskoj uniji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.09.2018. u 22:38

Montenegro's Prime Minister Milo Djukanovic attends a NATO foreign ministers meeting at the Alliance headquarters in Brussels, Belgium, May 19, 2016. REUTERS/Francois Lenoir - RTSEZTA
Francois Lenoir / REUTERS

Milo Đukanović

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović rekao je u četvrtak novinarima kako je uvjeren da će Crna Gora u najavljenim rokovima ispuniti sve uvjete na putu prema Europskoj uniji, te da će daljnja sudbina europskih integracija ovisiti prije svega o sposobnosti EU da prevlada svoje krize i pokaže svoju odlučnost da nastavi putem ujedinjenja Europe.

On je ponovio opću ocjenu da je Crna Gora daleko odmakla od drugih država na putu europskih integracija i da nedvosmisleno pokazuje političku volju da postane dio EU. "Naša pozicija u odnosu na partnerstvo s EU je veoma precizna. Dokazali smo da želimo europsku budućnost Crne Gore. Negdje kao imperativ za stabilnu i prosperitetnu budućnost vidimo i daljnju europeizaciju Balkana", rekao je Đukanović. Međutim, kazao je on, to će sve ovisiti o sposobnosti EU da apsorbira sve one države koje žele biti dio EU.

Komentirajući nedavnu izjavu Johannesa Hahna, europskog povjerenika za proširenje, da bi pregovori s Crnom Gorom mogli biti prekinuti ukoliko ne bude pomaka u poglavljima 23 i 24, odnosno u istragama napada na novinare, Đukanović je kazao da nema neko osobito stajalište.

“Hahnovo upozorenje vidim kao potenciranje da je važno ispuniti mjerila iz poglavlja 23 i 24 kako bi se osigurao skladan napredak na svim ostalim pitanjima iz agende europske integracije”.

Prema njegovim riječima, potrebno je posvetiti se reformama koje će osigurati da se u Crnoj Gori živi poštujući europske vrijednosti.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo