SLUČAJ WIKILEAKS

DVA DANA PRIJE POJAVLJIVANJA NA SUDU Chelsea Manning pokušala samoubojstvo, oporavlja se u bolnici

Chelsea Manning
 AFP

Bivša američka analitičarka Chelsea Manning, koja je dostavila podatke osnivaču WikiLeaksa, pokušala je počiniti samoubojstvo u srijedu, dva dana do izlaska pred sud gdje treba odgovarati na optužbe za nepoštivanje suda.

- Odvezena je u bolnicu i oporavlja se - stoji u priopćenju Sparrow Projecta, agencije za odnose s javnošću skupine koja zastupa interese bliske Manning.

Bivša vojna analitičarka trebala bi se u petak pojaviti pred sucem u državi Virginiji i odgovoriti na optužbe za nepoštivanje suda.

Chelsea Manning bila je u zatvoru u ožujku 2019. jer je odbila svjedočiti pred velikom porotom koja istražuje najpoznatijeg svjetskog zviždača Juliana Assangea, osnivača WikiLeaksa, kojemu Sjedinjene Države žele suditi za objavu tajnih dokumenata.

Bila je nakratko oslobođena u svibnju 2019., iz tehničkih razloga, ali je nekoliko dana poslije vraćena u zatvor.

I danas je "čvrsto odlučna" da neće sudjelovati u suđenju koje bi, po njezinu mišljenju, "vrlo lako" moglo voditi zlouporabi, izvijestila je skupina za podršku.

- Manning je rekla da se neće odreći svojih načela, čak i ako bi to njoj moglo nanijeti teške štete - navodi Sparrow Project.

Godine 2010., tad vojnikinja Manning, predala je više od 700.000 tajnih dokumenata povezanih s ratom u Iraku i Afganistanu, od čega više od 250.000 diplomatskih depeša što je dovelo u neugodan položaj Sjedinjene Američke Države.

Nakon sedam godina provedenih u zatvoru, američki predsjednik Barack Obama pomilovao ju je prije nego što je napustio Bijelu kuću.

Chelsea je zapravo rođena kao muškarac Bradley Manning koji je nakon presude za špijunažu rekao da se identificira kao žena. U ćeliji je Chelsea Manning štrajkala glađu i prije sadašnjeg pokušaja dvaput pokušala počiniti samoubojstvo.

Manning je radila kao obavještajna analitičarka u Bagdadu 2010. kad je predala WikiLeaksu tajne dokumente i izvješća s bojišnice, a materijal je sadržavao i videosnimke napada američkih helikoptera Apachea na osumnjičene pobunjenike u Iraku kad je bilo ubijeno više desetaka ljudi, uključujući i dvojicu novinara Reutersa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:46