SKANDAL

Dvjesto žena optužilo brazilskog vidovnjaka za seksualna zlostavljanja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.12.2018. u 18:51

, Image: 8099243, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Policija u Brazilu

Dvjesto žena podnijelo je posljednjih dana tužbe protiv brazilskog vidovnjaka Joao de Deusa zbog seksualnih zlostavljanja, otkrile su lokalne vlasti.

Tužiteljstvo u brazilskoj državi Goias gdje Joao de Deus prima pacijente, u gradu Abadiania, stotinjak kilometara od Brazilije, primilo je u utorak 78 tužbi žena koje tvrde da su njegove žrtve.

Brojne tužbe su stigle i u druge države, a državna odvjetnica u Sao Paulu je rekla za nekoliko brazilskih medija da se lokalnom tužiteljstvu obratilo više od 200 žena u vezi njegovih seksualnih napada.

Ta lavina optužbi je uslijedila nakon što je u petak jedna nizozemska koreografkinja Zahira Leeneke Masu na TV Globo svjedočila da ju je silovao Joa Teixeira de Faria (76), poznatiji pod pseudonimom Joao de Deus.

Brojne žene su svjedočile, često anonimno o seksualnim zlostavljanjima tijekom "duhovnog izlječenja".

Ti napadi koji traju od 2010. su se odvijali u hramu Casa de Dom Inácio de Loyola, koji svakog tjedna posjećuju tisuće ljudi iz cijelog svijeta.

Državno odvjetništvo Goiasa je navelo da bi žene koje su bile njegove žrtve sljedećih dana trebale primiti podršku psihološke ćelije, prije prikupljanja svih svjedočanstava.

Odvjetnik optuženoga Alberto Toron je od izbijanja skandala nekoliko puta ponovio da njegov klijent odlučno poriče sve optužbe.

Reputacija vidovnjaka je prešla granice Brazila, a tijekom 2012. ga je posjetila američka tv-zvijezda Oprah Winfrey.

Posjetilo ga je i troje posljednjih brazilskih predsjednika: Luis Inacio Lula da Silva (2003-2010), Dilma Rousseff (2011 -2016), oboje oboljeli od raka i sadašnji predsjednik Michel Temer koji ga je posjetio prije operacije prostate.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo