IZA REŠETAKA

Dvojica radikalnih islamista u BiH osuđena za pripremanje terorističkih napada: Planirali su izvesti napade u Istočnom Sarajevu i Tuzli

 Zeljko Hajdinjak / Ilustracija / CROPIX

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je osudio dvojicu islamista na četiri, odnosno dvije i pol godine zatvora, zbog planiranja terorističkih napada 2018. na policiju državne i županijske tuzlanske policije, izvijestio je portal Detektor koji prati procesuiranja pred državnim sudom.

Maksim Božić, pravoslavni Srbin koji je prešao na islam, i Edin Hastor, Bošnjak musliman, obojica članovi ultrakozervativnog selefijskog pokreta, proglašeni su krivim za suradnju s neimenovanim osobama kako bi došli do oružja i eksplozivnih naprava.

Kako je rekao sudac Anđelko Marijanović, Božić i Hastor planirali su i pripremali na području BiH teroristički napad, a njihova meta trebali su biti objekti državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu te zgrada MUP-a Tuzlanske županije.

- U svrhu izvršenja planiranog terorističkog čina Božić je sredinom lipnja 2017. zatražio od zaštićenog svjedoka A da mu, nakon što pribavi oružje za izvršenje planiranog terorističkog čina, snimi videooporuku o smrti u džihadu i objavi u medijima poslije izvršenja djela.

U tu svrhu je u ožujku 2018. Hastor, znajući da Božić planira izvršenje terorističkog čina i to napad na zgradu SIPA-e u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanske županije, osigurao prostorije vlastite obiteljske kuće za potrebe izvršenja terorističkog čina koji su spriječili pripadnici SIPA-e - naveo je Marijanović.

Zaštićeni svjedok A je svojim iskazom, kako je naveo sudac Marijanović, u cijelosti potvrdio namjeru Božića i Hastora da počine terorističke napade, a iskaz ovog svjedoka poklapa se s iskazima drugih svjedoka.

Uhićeni su u srpnju 2018., a policija je zaplijenila bombe, automatsko oružje, pancirke i drugu vojnu opremu.

Radikalni islamski selefijski pokret učvrstio se tijekom rata u Bosni i Hercegovini, a zagovarali su ga strani borci koji su se dolazili boriti na strani bošnjačke Armije BiH. Zajedno s njima iz zemalja arapskog zaljeva financiran je dolazak propovjednika koji su zagovarali selefijski oblik Islama. Prema ranijim procjenama sigurnosne agencije u BiH, više tisuća njihovih pripadnika predstavlja sigurnosnu prijetnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:25