SUMNJIVA SURADNJA

DW: Krijumčarenje droge i trgovina oružjem pod okriljem NATO-a?

Kao osnova za te NATO-ove istrage poslužila su, među ostalim, saznanja KFOR-a o utjecajnoj makedonsko-albanskoj obitelji Destani s područja Tetova, u čijem je vlasništvu i tvrtka Ecolog. Još prije osam godina u jednom se izvješću njemačke tajne službe u sklopu KFOR-a govorilo o "klanu s težištem na organiziranom kriminalu"
pristina,151105kforfoto ivica lajtnerÐmagÐ
 Ivica Lajtner

Iz mjesta Brunssum u Nizozemskoj, u blizini njemačke granice, dolaze zapovijedi za ISAF u Afganistanu. Ovdje se, u "Allied Joint Forces Command", planira logistika za tu vojnu misiju. Tu su 2003. godine potpisani i ugovori s poduzećem za uslužne djelatnosti Ecolog iz Düsseldorfa. Ugovorene su, među ostalim, usluge poput dopremanja goriva za vojne postrojbe, pranje rublja i odvoz otpada iz glavnog stožera ISAF-a, piše Deutsche Welle .

Sada se već dva tjedna ispituju informacije, prema kojima su zaposlenici Ecologa i makedonsko-albanska obitelj koja stoji iza te tvrtke navodno umiješani u kaznena djela.

Zapovjednik u Brunssumu, njemački general Egon Ramms za njemačku je televizijsku postaju NDR izjavio: "Prema informacijama kojima sada raspolažem, važno mi je utvrditi je li tvrtka Ecolog možda njezine ugovore koje je zaključila s nama koristila, da se jednostavno izrazim, za obavljanje ilegalnih radnji koje ne mogu biti u interesu NATO-a i ISAF-a kao ni u interesu zemalja koje sudjeluju u toj misiji. Prema onome što mi je poznato, postoji opasnost da su možda krijumčarene droge ili slično."

Činjenice poznate, ali ih nitko nije ispitao

Kao osnova za te NATO-ove istrage poslužila su, među ostalim, saznanja KFOR-a o utjecajnoj makedonsko-albanskoj obitelji Destani s područja Tetova, u čijem je vlasništvu i tvrtka Ecolog. Još prije osam godina u jednom se izvješću njemačke tajne službe u sklopu KFOR-a govorilo o "klanu s težištem na organiziranom kriminalu". A u aktualnom, povjerljivom izvjeću KFOR-a stoji: "Obitelj Destani iz Tetova kontrolira zločine i krijumčarske aktivnosti u pograničnom području Kosovo-Makedonija."

Te se informacije bez problema mogu naći u NATO-ovoj bazi podataka. No, do sada ih nitko nije tražio, kaže general Ramms: "Poslovna veza nije bila preispitana. Meni su tek sad poznate činjenice. To automatski dovodi do pokretanja ispitivanja koliko Ecolog još uvijek može biti prihvatljiv poslovni partner. U mom interesu nije da se NATO i ISAF dovedu u vezu s bilo kakvim ilegalnim radnjama."

Beskrupulozno iskorištavanje moći

Na upit NDR-a, Ecolog je izjavio da su ocjene iz krugova bliskih KFOR-u sadržajno "netočne" te da ne postoji povezanost između Ecologa ili njegovih vlasnika s kriminalnim krugovima. Za tu tvrtku je jedino moguće objašnjenje za te optužbe "zabuna u imenu". No, poznavatelji prilika na Balkanu, poput novinara Johannesa von Dohnanyija, bivšeg dopisnika lista "Schweizer Weltwoche", dobro se sjećaju imena Destani, povezanosti s Ecologom i moći te obitelji u ratnim godinama krajem 90-ih. Dohnanyi o razmjerima utjecaja te obitelji kaže: "Moćni u jednom ratnom sukobu, moćni i financijski, moćni u političkom smislu. Uvijek iznova se govorilo da oni tu moć beskrupulozno iskorištavaju."

I ranije su kružile glasine o kriminalnim aktivnostima pojedinih pripadnika klana, o krijumčarenju droge, trgovini oružjem i ljudima. O tome se pričalo potajno, no nikada ništa nije bilo dokazano. A stranci, koji ne govore albanski, često to uopće nisu ni imali prilike doznati, kaže Dohnanyi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:24