NACIONALNI GODIŠNJI PROGRAM

DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ ODBILI HAHNOV PRIJEDLOG O USTROJU VLASTI Optužuju Dodika da je odgovoran za neuspostavu vlasti u BiH

 
Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović
 Dado Ruvić / REUTERS

Dvojica članova Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović odbili su kompromisni prijedlog europskog povjerenika za proširenje Johannesa Hahna da se sporni nacionalni godišnji program (ANP) reformi NATO-u dostavi nakon uspostave novog saziva vijeća ministara u kojem bi sudjelovala i stranka trećeg člana predsjedništva Milorada Dodika.

Povjerenik Europske unije za politiku europskog susjedstva i pregovora o proširenju predložio je posredovati u postizanju dogovora između članova Predsjedništva BiH Komšića, Džaferovića i Dodika kako bi se pokušalo odblokirati uspostava vlasti skoro 11 mjeseci nakon održanih izbora.

Hahn je u dokumentu od četiri točke predložio da se uspostavi novi saziv vijeća ministara BiH koji bi se obvezao izraditi modificirani ANP i dostaviti ga NATO-u. Takav prijedlog su odbili bošnjački član predsjedništva Džaferović i Komšić kojega su izabrali Bošnjaci.

U pismu kojega je Komšić napisao Hahnu, a kojega su objavili mediji u BiH, pozvao je povjerenika EU da nagovori srpskog člana državnog vrha Milorada Dodika kako bi promijenio mišljenje o prihvaćanju dokumenta godišnjeg nacionalnog programa (ANP) s NATO-om kao uvjetom za uspostavu novog saziva vijeća ministara.

"Gospodin Džaferović i ja (Komšić) smo suglasni da taj sastanak na koji pozivate članove Predsjedništva BiH ne bi smio biti još jedan od sastanaka u nizu koji ne bi rezultirao nastavkom euroatlantskog puta i sporazuma o formiranju vlasti u BiH", napisao je Komšić europskom povjereniku Hahnu.

Mediji su naveli kako se Komšić i Džaferović neće odazvati tome sastanku u Bruxellesu.

Hahn je u prijedlogu od četiri točke još pozvao da novo vijeće ministara izradi akcijski plan za proces europskih integracija BiH nakon dostavljenog mišljenja Europske komisije, izradu nove agende socio-ekonomskih reformi te jačanje institucija BiH u upravljanju granicama i migracijama.

Tijekom dana Džaferović je u izjavi za medije međutim ponovno optužio Dodika kako je odgovoran za neuspostavu vlasti u BiH.

"Mi od 6. prosinca imamo izjave Dodika i politike koje predstavlja da neće poštovati zakone i da neće dostaviti ANP i to je glavni razlog zbog čega nemamo vlast u BiH. Ja sam zahvalan europskoj administraciji i povjereniku Johannesu Hahnu na pokušajima da se konačno u BiH uspostavi vlast na način da će se poštovati zakoni i ustav ove zemlje", rekao je Džaferović uoči sjednice Glavnog odbora SDA održane u Sarajevu.

Vlada odobrila 600.000 kuna za Katolički školski centar u Bihaću

Hrvatski premijer Andrej Plenković, sudjelujući u petak u Tolisi kod Orašja na potpisivanju 89 ugovora o financijskoj potpori projektima od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, ocijenio je kako ti ugovori potvrđuju kontinuitet, sustavnost i konzistentnost vladine politike prema Hrvatima u BiH kao i dobrosusjedsku podršku koju Hrvatska iskazuje prema BiH.

"Došli smo ovdje s poštovanjem prema Bosni i Hercegovini i sa željom da uređujemo naše odnose na što kvalitetniji način, da rješavamo otvorena pitanja, da kroz potporu cijeloj BiH posebno vodimo računa o pravima Hrvata", rekao je Plenković na svečanosti u Franjevačkom samostanu u Tolisi u bosanskoj Posavini kojoj su nazočili i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar državne imovine Mario Banožić uz domaćina predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića.

Plenković je napomenuo kako je u petak vlada odobrila i 600.000 kuna za Katolički školski centar u Bihaću u kojem su oko 80 posto polaznici djeca Bošnjaci.

"Poruka je to izuzetno važna. Važna je i obrazovna uloga toga centra i važna je ispružena ruka jer smatramo da je to ključno, nužno i dobro i da je naš pogled na BiH sveobuhvatan. To je poruka i susjeda i prijatelja", ustvrdio je Andrej Plenković.

Zahvalivši se na pomoći koju hrvatska vlada pruža Hrvatima u BiH, Dragan Čović je ocijenio kako je riječ o tisućama projekata do sada realiziranih ili su u fazi realizacije, a koji, kako je kazao, imaju golemu važnost za krajnje korisnike i institucije koje ih provode.

"Vjerujem da ćemo naći načina da pošaljemo poruku da smo narod na kojem počiva budućnost BiH, narod koji se još bori za svoju ravnopravnost, da ga predstavljaju legitimni predstavnici na svim razinama vlasti i narod koji predvodi naš euroatlantski put i sve što je dobro u BiH", rekao je Čović.

Po riječima državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonka Milasa potpisani projekti jamče slogu, jedinstvo i zajedništvo među Hrvatima.

Ukupna vrijednost 89 projekata iznosi 26 milijuna kuna.

Plenković će se u Orašju susresti s predsjednikom vlade Posavske županije Đurom Topićem te sudjelovati na "Večeri Hercegovine u Posavini".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:27