NI KAZNE NE POMAŽU

EGIPAT NAJNESIGURNIJI U SVIJETU ZA ŽENE Više od 99 posto njih doživjelo je seksualno uznemiravanje, turistkinja žrtva dobila osam godina zatvora

 
 Ilustracija / Profimedia, Alamy

Vozač minibusa iz Egipta koji je nedavno optužen za seksualno uznemiravanje putnica mogao bi biti žrtva prevare. Naime, nakon što ga je jedna žena izjavila da ju je dotični muškarac maltretirao i pokušao oteti dok se vozila u njegovu minibusu, intervenirala je gnjevna javnost, koja je vozača natjerala da se skine u gaće i polugol stoji na krovu svojega vozila. Po njega je ubrzo došla i policija, no morali su ga pustiti jer protiv njega nije bilo dovoljno dokaza. Žena koja ga je optužila nestala je s mjesta incidenta, ali policija je uhitila drugog muškarca koji je navodno nahuškao ljude protiv vozača, i to kako bi on nesmetano mogao izvesti pljačku, prenosi BBC.

Zbog svakodnevnog seksualnog uznemiravanja egipatski Kairo proglašen je najnesigurnijim gradom za žene u cijelome svijetu - više od 99 posto pripadnica ljepšega spola iskusilo je neku vrstu seksualnog maltretiranja, a krivci se rijetko kažnjavaju, iako su egipatske vlasti još 2014. godine uvele novčane i zatvorske kazne za zlostavljače.

Ono što najviše zabrinjava borce za ljudska prava, uključujući i Amnesty International, jest činjenica da su žene, odnosno žrtve, često stigmatizirane i vrijeđane od strane javnosti.

Tako je prošli mjesec mlada žena Menna Gubran objavila video muškarca, poslije identificiranog kao Mahmouda Soleimana, koji ju je uznemiravao na ulicama egipatskoga glavnoga grada. Prvo joj je prišao na autobusnoj stanici i pozvao je na kavu, a kad ga je ona odbila, počeo je kružiti oko nje svojim automobilom dobacajući joj vulgarnosti. Prestao je tek nakon što je Menna izvadila mobitel i počela ga snimati, prenosi BBC.

No nije dugo trebalo da sama žrtva postane meta i na društvenim mrežama, gdje su je korisnici napali zbog njezina "previše slobodnoga" izgleda, stavši tako na stranu njezina zlostavljača, koji je odmah najavio i tužbu za klevetu protiv Menne Gubran.

Drugi šokantan slučaj zabilježen je u gradu Aleksandriji, gdje je čovjek tijekom svađe s drugim muškarcem, koji je navodno zlostavljao svoju ženu, izboden na smrt.

A u srpnju ove godine libanonska turistkinja Mona el-Mazbouh osuđena je na osam godina zatvora jer je "izrađivala i namjerno objavljivala nepristojan materijal koji je neštetio ugledu Egipta i narušio njegovu nacionalnu sigurnost". Ona je, naime, u videu iznijela sve detalje seksualnoga uznemiravanja koje je doživjela za vrijeme boravka u toj sjevernoafričkoj državi. Oko spomenutoga slučaja angažirao se i Amnesty International.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:29