TRODNEVNA ŽALOST

Egipatska vojska, Izrael i Palestinci odali počast preminulom Hosniju Mubaraku

Hosni Mubarak
 AFP

Ured egipatskog predsjednika proglasio je u utorak trodnevnu žalost, počevši od srijede, u povodu smrti bivšeg predsjednika Hosnija Mubaraka kojemu su počast osim vojske i predsjedništva odali i čelnici Izraelaca te Palestinaca.

Ured predsjednika priopćio je da žali zbog smrti bivšeg predsjednika, "vojnog vođe i ratnog heroja" te je izrazio sućut njegovoj obitelji.

Mubarak je umro u utorak, u 92. godini, nakon operacije.

Egipatske oružane snage priopćile su da žale zbog njegove smrti, "jednog od svojih sinova i ratnih vođa".

Počast Mubaraku odali su među prvima Izrael i Palestinci.

Svrgnut s vlasti 2011., kada je izbila u Egiptu revolucija Arapskog proljeća, Mubarak je tijejkom svoje vladavine održavao mirovni sporazum s hebrejskom državom i održavao veze s izraelskim čelnicima.

"U ime građana Izraela i izraelske vlade, želio bih izraziti moje duboko žaljenje zbog odlaska predsjednika Hosnija Mubaraka", izjavio je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

"Predsjednik Mubarak, moj osobni prijatelj, bio je vođa koji je vodio svoj narod prema miru i sigurnosti, prema miru s Izraelom. Susreo sam ga više puta, bio sam impresioniran njegovom angažiranošću (za mir) i nastavit ćemo tim putem", dodao je.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas (84) također mu je odao počast.

Abas je "odao počast angažiranosti bivšeg predsjednika za palestinsku stvar i palestinski narod kako bi konkretizirao svoja prava na slobodu i neovisnost", navodi se u priopćenju njegova ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:56