PROJEKT OD 58 MILIJARDI DOLARA

Egipatski novi glavni grad u pustinji suočen s problemom financiranja

 REUTERS

Egipatska vlada želi preseliti svoje sjedište u novi glavni grad u pustinji od sredine 2020. godine, no projekt vrijedan 58 milijardi dolara muči se s pribavljanjem sredstava te mora prebroditi i druge izazove otkako su projekt napustili neki ulagači, prenosi Reuters.

Radnici se žure kako bi na vrijeme dovršili središnje četvrti novog grada koji će zamijeniti Kairo, sadašnji glavni grad na rijeci Nilu koji ima 20 milijuna stanovnika, a koji je postao prezagušen prometom.

Projekt nove prijestolnice, koji je 2015. godine započeo Abdel Fattah al-Sisi, godinu dana nakon što je postao predsjednikom države, za cilj ima ponuditi čišći i efikasan grad za vladu i financijsku industriju, a ujedno i dom za oko 6,5 milijuna ljudi.

No, projekt koji bi trebao pomoći i egipatskoj ekonomiji, izgubio je glavnog ulagača iz Ujedinjenih Arapskih Emirata te ga sada vodi Ministarstvo stambenih prostora i Inženjerske jedinice vojske.

"Postoji vrlo snažan interes političkog vodstva za dovršetak projekta", rekao je Ahmed Zaki Abdeen za Reuters, umirovljeni general koji predvodi tvrtku koja gradi novi grad.

No, naglasio je kako "veliki projekti, vode do velikih problema", poput nedostatka stručne radne snage koja bi trebala izgraditi "pametan grad", ili prikupljanja 58 milijardi dolara za projekt u narednim godinama od investitora prodajom zemljišta.

"Trebamo velika ulaganja, a država nema novca", rekao je Abdeen, dodajući da je 20 posto ulaganja do sada došlo iz inozemstva, uključujući i 4,5 milijarde iz Kine.

Novi grad, za sada poznat kao Novi Administrativni Glavni Grad, trebao bi se u konačnici prostirati na oko 700 kvadratnih kilometara. U prvoj fazi izgradit će se vladine zgrade, ministarstva, stambene zgrade, te diplomatska i financijska četvrt.

Za sada su dovršeni velika džamija i katedrala, hotel te konferencijski centar.

Grad će također trebati gotovo 650,000 kubičnih metara vode dnevno, što bi mogao biti i još jedan problem za tu sjevernoafričku zemlju koja je okružena pustinjama.

Za sada su radnici China State Construction Engineering Corp (CSCEC) postavili temelje za 21 neboder koji će se graditi u financijskom dijelu novog grada, kao i najviša zgrada Afrike, koja će, kada se izgradi, imati 85 katova.

Druga i treća faza izgradnje je na čekanju zbog nesuglasica oko financija, rekao je Abdeen.

David Sims, autor "Egipatskih pustinjskih snova", knjige o egipatskim razvojnim projektima, rekao je da podrška egipatskog predsjednika i vojske projekt čini "prevelikim da ne uspije", iako kaže da to ne garantira da će ljudi tamo htjeti živjeti.

"Jedna je stvar imati vojsku radnika i puno alata koji mijenjaju pijesak za asfalt, a druga je kada zapravo sve to uspijete objediniti", rekao je Sims.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:27