NOVO OTKRIĆE

Egipćani su balzamirali mrtve i prije doba faraona

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 16.08.2018. u 14:58

 • Profimedia, Alamy

  Drevni Egipćani balzamirali su mrtve prije doba faraona i na mnogo širem geografskom području nego što se vjerovalo, pokazuje nova studija objavljena u četvrtak.

  Rezultati opsežnih forenzičnih ispitivanja na prapovijesnoj mumiji, za koju se vjerovalo da je očuvana zakapanjem u vrući pijesak, pokazuju da je postupak balzamiranja postojao 1500 godina ranije nego što se mislilo, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Archaeological Science.

  Egiptologinja sa Sveučilišta Macquarie Jana Jones rekla je da otkriće obogaćuje "dosadašnje limitirano znanje prapovijesnog razdoblja i ranih postupaka mumificiranja".

  "Nakon pregleda mumije, provedene kemijske analize, genetskog istraživanja, radiokarbonskog datiranja i mikroskopske analize lanenih povoja, možemo potvrditi da je tijelo muškarca, u dobi između 20 i 30 godina, mumificirano oko 3600. godine prije Krista”, navodi Jones.

  Proces balzamiranja uključivao je kombinaciju biljnog ulja, zagrijane smole crnogoričnog drveta, aromatičnog biljnog ekstrakta i šećera. Recept za balzamiranje sadržavao je antibakterijska sredstva korištena u sličnim omjerima kao što se to činilo na vrhuncu egipatskog mumificiranja 2500 godina kasnije.

  Osim što je proces balzamiranja počeo ranije nešto su stručnjaci mislili, prakticirao se i na većem geografskom području, a dokaz je mumija koja potječe iz južnog Egipta.

  Stephen Buckely sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji rekao je da dobiveni nalazi prikazuju "prethodnicu klasične mumifikacije, koja će kasnije postati središnjim stupom drevne egipatske kulture".

  Mumija je bila smještena u Egipatskom muzeju u Torinu od 1901. godine. Nikada nije podvrgnuta dodatnoj konzervaciji, što je omogućilo točnu znanstvenu analizu, navode u izvješću. 

  Tagovi

  Izdvajamo