POTREBNE SU DODATNE RASPRAVE

EK kaže da je najnoviji prijedlog britanske vlade za Brexit problematičan

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2019. u 22:10

European Commission President Jean-Claude Juncker holds a news conference at the EU Commission headquarters ahead of an informal meeting of EU leaders, Brussels, Belgium, May 7, 2019. REUTERS/Francois Lenoir
Francois Lenoir / REUTERS

Jean-Claude Juncker, predsjednik Europske komisije

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u četvrtak je izdvojio niz problematičnih točaka u posljednjem britanskom prijedlogu za izlazak iz Europske unije, poručivši kako su potrebne dodatne rasprave.

"Prihvaćanje takvog prijedloga ne bi zadovoljio sve ciljeve backstopa: sprječavanje povratka tvrde granice, očuvanje suradnje između sjevera i juga i gospodarstva na otoku, kao i zaštitu jedinstvenog tržišta EU-a i položaju Irske unutar njega", priopćila je Europska komisija nakon Junckerovog telefonskog razgovora s irskim premijerom Leom Varadkarom..

Irski premijer je razgovarao i s Donaldom Tuskom, predsjednikom Europskog vijeća na odlasku.

"Premijer je predsjednicima ponovio Irsku predanost zaštiti jedinstvenog tržišta i carinske unije, kao i očuvanju sporazuma na Veliki petak i izbjegavanju povratka tvrde granice", objavio je njegov glasnogovornik.

Varadkar je rekao i kako pozdravlja nove prijedloge britanskog premijera Borisa Johnsona za Brexit, kao temelje za dodatne razgovore, no da i dalje ostaju ključni problemi, posebice po pitanju carina i suglasnosti i demokracije u Sjevernoj Irskoj koja je u okviru Britanije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo