NEULJEPŠANA ISTINA

EK: odustajanje od izlaska iz carinske unije olakšalo bi pregovore o brexitu

 REUTERS

Velika Britanija bi odustajanjem od obećanja o izlasku iz carinske unije nakon napuštanja Europske unije mogla ukloniti sve prepreke potvrđivanju sporazuma o brexitu, rekao je u subotu povjerenik Europske komisije za poljoprivredu, Irac Paul Hogan.

Britanski pokušaji da u posljednjem trenutku pripreme teren za svoj izlazak iz EU, nakon što je premijerka Theresa May postigla sporazum s Bruxellesom koji je odbačen u parlamentu, zapeli su u sukobu May i čelnika oporbe Jeremyja Corbyna.

"Više mainstream britanskih političara mora odustati od nestvarne retorike i početi govoriti jasnu, neuljepšanu istinu", poručio je u subotnjem izdanju novina Irish Independent povjerenik Phil Hogan, bivši irski ministar i član vladajuće stranke Fine Gael premijera Lea Varadkara.

"Ako gospođa May odustane od svog uvjeta o izlasku iz carinske unije, većina velikih prepreka sporazumu bi nestalo", rekao je povjerenik.

Glasnogovornik premijerke je nakon glasovanja naglasio da politika vlade ostaje izlazak iz carinske unije, a europski dužnosnici ističu da bi odustajanjem Londona od tog prioriteta EU bila voljna pregovarati te da bi se olakšale poteškoće oko irske granice, najkompleksnijeg pitanja u pregovorima.

Hogan, veliki kritičar britanskog pristupa tijekom pregovora, ustvrdio je kako se u parlamentarnim raspravama u britanskom parlamentu ne barata činjenicama, pa je upozorio da je ostalo malo vremena za "sređivanje tog nereda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:20