OSAM GODINA NAKON SMRTI

Ekshumirano tijelo Jasera Arafata: Uzeti uzorci s njegovih ostataka kako bi se utvrdilo je li bio otrovan

RAMALAH - Tijelo povijesnog palestinskog čelnika Jasera Arafata, koji je umro prije osam godina, ekshumirano je u utorak u Ramalahu i počelo je uzimanje uzoraka s njegovih posmrtnih ostataka kako bi se utvrdilo je li bio otrovan, naveli su palestinski izvori.

Operacija je počela rano ujutro u Arafatovu mauzoleju u Ramalahu u nazočnosti francuskih, švicarskih i ruskih stručnjaka, rekli su neimenovani izvori, prenosi AFP. Za sada tu informaciju nije potvrdio službeni izvor. Otvaranju grobnice nazočio je i muftija Jeruzalema Mohamad Husein.

Grobnica je tijekom operacije zaklonjena neprozirnom plastičnom folijom. Trebala bi biti ponovno zatvorena u utorak tijekom dana uz vojnu svečanost pošto se u nju položi Arafatovo tijelo.

Međunarodni stručnjaci trebaju utvrditi je li palestinski čelnik otrovan polonijem , što je pretpostavka pokrenuta jednim dokumentarnim filmom koji ukazuje na tragove te radioaktivne tvari na Arafatovoj odjeći i osobnim stvarima.

U Ramalahu se nalaze i francuski suci kojima je tužbu za ubojstvo uputila Arafatova udovica Suha.

"Uzorci će se uzeti u skladu s vrlo jasnim protokolom, i ti će se uzorci kasnije analizirati", rekao je Darcy Christen, glasnogovornik Sveučilišne bolnice u Lausannei u Švicarskoj koja je provela inicijalne testove Arafatove odjeće.

"Ta analiza trajat će nekoliko mjeseci i mislim da ništa opipljivo nećemo imati prije ožujka ili travnja sljedeće godine", dodao je Christen.

Arafat je umro u 75. godini u Parizu 2004. godine. Tada nije provedena autopsija, ali odmah nakon toga pojavile su se razne spekulacije o okolnostima njegove smrti, među ostalima i tvrdnje da su ga otrovale izraelske tajne službe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 18:53