INTERVJU - WILLIAM DAVILA-VALERI

EKSKLUZIVNO: DIPLOMATSKI PREDSTAVNIK JUANA GUAIDOA 'U Venezueli je intervencija već počela, u tijeku je najezda, stiglo je 20.000 stranih vojnika'

William Davila-Valeri (lijevo), Juan Guaido (desno)

U Venezueli je već intervencija, već je počela najezda, rekao nam je William Davila-Valeri, diplomatski predstavnik privremenog predsjednika Juana Guaidóa.

“U Venezueli je više od 20.000 kubanskih vojnika na važnim lokacijama. I stvarno vladaju. Imamo i kolumbijske gerilce, pobunjenike, koji kontroliraju dijelove zemlje. U Venezuelu su već intervenirale inozemne sile.”

Davila-Valeri mladoliki je računalni inženjer koji je većinu svojeg života i karijere proveo u Europi, no sada se našao u neočekivanoj ulozi - Narodna skupština Venezuele imenovala ga je za veleposlanika u Beču, zaduženog za Austriju, Sloveniju, Slovačku i Hrvatsku.

Iako iza sebe nema diplomatsko iskustvo, nakon što je stekao MBA na IE Business School u Madridu, stekao je i zvanje magistra međunarodnih odnosa na sveučilištu Tufts u SAD-u. Na svoju novu poziciju stigao je s velikim entuzijazmom i optimizmom.

- U životu dođe trenutak kad dobijete poziv i morate reći ‘da’ - rekao nam je Davila-Valeri.

“Živio sam 20 godina u Madridu, radio u poslovnoj školi. Imam iskustvo u razvoju poslova u Europi. Predsjednik je želio računati sa mnom za ovu zadaću, čak mi je i čelnik moje institucije rekao da to moram prihvatiti.”

Preuzimanje

Iako Austrija, kao i većina zemalja EU, priznaje Guaidóa kao legitimnog privremenog predsjednika Venezuele, Davila-Valeri još ne može dobiti status veleposlanika. Nema pristup veleposlanstvu u Beču, gdje venezuelanski diplomati još predstavljaju režim Nicolása Madura. Austrija mu je izišla u susret tako što ga je priznala kao “osobnog diplomatskog predstavnika Juana Guaidóa”, čime je ipak dobio određeni diplomatski status.

- Ne znam kakva bi mogla biti situacija u veleposlanstvu u Beču - rekao nam je.

“Preuzimanje ambasade će potrajati. Postoji razina korupcije koja bi se mogla odvijati upravo tamo, vjerojatno će nam trebati egzorcist da je preuzmemo.”

Nova vlada Juana Guaidóa još nema ni ministre, ali je imenovala prve veleposlanike.

- Počinjemo graditi diplomatska predstavništva od nule. Sve europske vlade bile su susretljive. Osjećam se doma u Beču. Najvažnije je da privučemo pomoć, političku i ekonomsku podršku, da imamo priznatu vlast kako bismo mogli pomoći procesu - rekao je Davila-Valeri.

- Fokusirat ćemo se na kontakte s industrijama, poslovnim zajednicama, i razgovarati o investicijama u Venezuelu. Trebat će nam mnogo, ne samo podrške, nego i investicija - objasnio je Davila-Valeri koji smatra da je najveći problem Venezuele nejednakost.

“Kako riješiti problem nejednakosti? Trenutačno trpimo zbog manjka hrane, zbog manjka zdravstva. Potrebna nam je humanitarna pomoć, ali dugoročno moramo riješiti nejednakost koja se povećala u posljednjih 20 godina. Moramo djelovati zajedno kao društvo kako bismo riješili taj problem. Trebat će nam pomoć izvana. Problem je kombinacija snaga - gerilci, teroristi, narkotici, iznuda - sve što upravlja državom, a režim to štiti. Kako bismo se riješili toga, treba nam mnogo potpore.”

- Međunarodni pritisak bi trebao ostati. Ključno je da ga međunarodna zajednica pojača. Kako? Povećanjem sankcija - kazao nam je Davila-Valeri koji kaže da sankcije nisu imale toliki učinak na obične građane. “Kad god su im u prošlosti nametnuli sankcije, i dalje su prodavali naftu SAD-u bez problema. Sankcije su bile samo protiv pojedinaca u vladi.”

Svjetski mediji tjednima pišu o Venezueli pišući o sukobu Madura i Guaidóa.

- Želim istaknuti da ovo nema veze s Guaidóom kao osobom - kazao je Davila-Valeri. “Ovo je institucionalni pokret koji predvodi Narodna skupština - Guaidó je samo jedan čimbenik. Riskirao je život mnogo puta, bio je izvrstan u ovom procesu, dolazi iz obitelji koja nije bogata, niže srednje klase, njegov otac bio je vozač, ali je uspio stvoriti vodstvo u pokretu. Otišao je u SAD, studirao političke znanosti, sam se izborio, i predstavlja mlađe generacije u Venezueli. Tu je gdje jest jer je predsjednik Narodne skupštine - preuzeo je vlast jer ga je zakon na to obvezao. Ako ga uklone, netko će drugi preuzeti njegovo mjesto.”

Kriza vlasti - dvojice predsjednika, od kojih obojica tvrde da su legitimni - neće se moći riješiti uz pomoć pravosudnih institucija u Venezueli. - Ustavni sud je u izgnanstvu. Narodna skupština ga je imenovala, ali onda ih je optužila vlada. Htjeli su ih smjestiti u zatvor, pa su pobjegli iz zemlje, i sada djeluju kao sud u izgnanstvu - objasnio nam je Davila-Valeri.

“Režim je uvijek stvarao paralelne institucije. Jedna od stvari koje su učinili kad su izgubili izbore za Narodnu skupštinu je da su stvorili paralelnu skupštinu. Pokušali su uzeti moć iz ruku Narodne skupštine i stvoriti Revolucionarnu narodnu skupštinu, to je oduvijek bio njihov trik - uvijek stvaraju paralelne strukture i daju im potrebne ovlasti.”

Rješenje za sadašnju krizu vlasti Davila-Valeri vidi u tri koraka.

“Zadnji su korak slobodni izbori. Prvo, Maduro mora odstupiti. Drugo, moramo surađivati s tranzicijskom vladom kako bismo pripremili državu za izbore - moramo počistiti izborno povjerenstvo. Vlada pokušava kontrolirati tko ima pravo glasa. Trebat će nam nekoliko mjeseci da to provedemo, a treći korak su izbori, s mnoštvom međunarodnih promatrača koji će ih nadgledati.”

Problem

Guaidóov predstavnik u Beču odbacuje sve teorije urote prema kojima iza krize stoje svjetske sile. “Ako mislimo da je ovo zavjera SAD-a kako bi kontrolirao naftu - a SAD je veliki izvoznik nafte - zašto se upleću Kina i Rusija? SAD je pružao podršku. Ovo nije problem koji je počeo sada. Glavni su problem Venezuelanci, već 20 godina - oni stvaraju humanitarni problem. Imamo ljude koji bježe pješice iz zemlje do Perua - to su velike udaljenosti, a oni to čine jer moraju.”

- Katkad, ljudima je u interesu sve prikazati kao utjecaj hladnog rata - ali ovo je lokalni problem, ljudi koji su oteli državu, koji postaju bogati, milijunaši. Pričaju o siromaštvu, a Chavezova kćer imala je milijardu dolara na računu u Madridu. Rekla je da ih je zaradila prodajući kozmetiku. Ovo nije problem ideologije, ovo je problem gomile kriminalaca koji su preuzeli državu - rekao je Davila-Valeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:17