IZ ŠAPIĆEVE ĆELIJE

EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST DVOSTRUKOG UBOJICE 'Volio sam Viki. Htjela je bivšeg učiniti ljubomornim'

‘Bilo ih je puno. U strahu sam počeo mahati nožem da se maknu. Neki su pobjegli. Poslije toga ne znam ništa...’
 Robert Fajt/CROPIX

Stjepan Matan je 29-godišnjak koji je po zatvorima proveo više od trećine svojeg života, a iz karlovačkog Okružnog zatvora izašao je nedavno, nakon što je odležao deset mjeseci zbog teške krađe. Sedam mjeseci unutar zatvorskih zidina u staroj gradskoj jezgri družio se s Boškom Šapićem (21), koji je ondje pritvorenik otkako je 2. studenoga prošle godine u Vojniću, na parkiralištu noćnog kluba Heart, nožem ubio Alvina Horvatića (23), bivšeg dečka svoje djevojke Viktorije Jakuš-Mejarec (19), te njegova prijatelja Dejana Vučkovića (20), a prije nekoliko dana počelo mu je suđenje na Županijskom sudu u Karlovcu. Tužiteljstvo za njega traži dugogodišnju kaznu zatvora jer tvrde da imaju dokaze kako je Šapić Horvatića ubio iz osobito niskih pobuda, teške ljubomore. No njegova će obrana nastojati dokazati da je ubojica bio napadnut te da je kaznena djela počinio u prekoračenju nužne obrane.

Psihijatrijski pregledi

Javnost, ali ne samo javnost već i istražitelji još nisu čuli što o svemu kaže Boško Šapić, glavni akter ove tragedije. U istrazi se, naime, cijelo vrijeme branio šutnjom, a na suđenju, u dogovoru s odvjetnicima, obranu će iznijeti tek na kraju postupka. Sada će to doznati čitatelji Jutarnjeg lista jer eksluzivno objavljujemo ispovijest Boška Šapića. Prenijet ćemo njegovu verziju događaja onako kako ju je on ispričao ostalim zatvorenicima. Inače šutljiv, sumnjičav i prilično zatvoren, povjerio se našem sugovorniku Stjepanu Matanu s kojim nije dijelio ćeliju, ali su dosta vremena proveli zajedno. Osim toga, nekoliko su puta putovali zajedno u zatvorsku bolnicu na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu, gdje su skupa obavljali psihijatrijske preglede. Šapić je, naime, kaže nam Stjepan, nakon svega što mu se dogodilo, upao u tešku depresiju.

Pošteni sudac

- Nije on loš dečko, šutljiv je i povučen i djeluje pomalo hladno, ali u zatvoru ne radi probleme i nema nekih posebnih zahtjeva. Žao mu je zbog svega ovoga, rekao mi je da bi dao sve da može vratiti vrijeme, ali ne može. Krivo mu je i zbog njegove obitelji. Pričao mi je da jedva čeka početak suđenja da ispriča sve što mu se dogodilo. Rekao je da će ispričati sve, a opet se boji da mu nitko neće vjerovati i da će dobiti najgoru kaznu. Strah ga je suca Ante Ujevića jer je čuo da kod njega nema milosti. Tu sam ga pokušao utješiti, meni je Ujević sudio desetak puta još dok je bio na Općinskom sudu u Karlovcu, i mogu reći da je vrlo korektan; dobiješ točno ono što zaslužuješ, ni više ni manje, pa sam mu rekao da se Ujevića ne treba bojati. Pošteno će mu presuditi, to je sigurno - priča Matan.

Ekipa kod kafića

Prvi put kada su zajedno putovali u kombiju pravosudne policije u Zagreb Stjepan ga je pitao što se to dogodilo ispred kafića Heart.

- Tada su svi pričali o tome, zanimalo je i mene, pa sam ga pitao kako je bilo. Rekao mi je da je ta cura Viktorija bila s tim dečkom Alvinom prije, da su prekinuli i da je onda prohodala s njim. Kod tog kafića taj bivši dečko skupio je ekipu, napali su ga, izvukli iz auta i počeli tući.

Rekao mi je da je izvadio nož samo da se obrani, da nije mislio nikoga bosti već da je samo njime mahao kako bi ih otjerao od sebe. Bilo ih je više i većina je pobjegla, a ovu dvojicu koji su ostali je zahvatio.

Sve se dogodilo zbog nje

Ovako mi je rekao: Sjećam se samo da sam u strahu počeo mahati nožem da se maknu od mene, poslije toga ne znam ništa, samo to da me držao zaštitar i da su došli policajci - prepričava Stjepan Matan.

Ubojica Boško Šapić o Viktoriji je pričao hladno iako je bio strašno zaljubljen u nju. Smatra da mu je ona namjerno smjestila tučnjavu.

- Sve je to tako ispalo radi nje. Volio sam je, a ona me namjerno vodila u Heart samo da Alvina napravi ljubomornim jer je znala da on tamo izlazi. Možda nije mislila da će sve ovako završiti, ali je htjela da se mi oko nje posvađamo. Sve se to dogodilo zbog nje - ispričao je Boško svojem zatvorskom kolegi Stjepanu Matanu.

Spremni pucati

Rekao mu je i da ga je ista ekipa i ranije napadala i prijetila mu te da je baš zbog njih počeo nositi nož, a držao ga je u automobilu, na dovat ruke.

- Izbjegavao je gužve, maknuo bi se kada bi izgledalo da će doći do problema, a nož je uzeo ne zato da nekoga ubije nego samo da se obrani, da zaplaši ako se nađe u opasnoj situaciji, izbjegavao ih je gdje god je mogao - prepričava Matan Šapićeve riječi.

Napominje da je Šapić pod posebnim nadzorom pravosudne policije, prije svakog izvođenja upozoravaju ga da ni slučajno ne pomišlja na bijeg jer su u tom slučaju spremni u njega pucati.

Susjedi: Viktorija se hvali da se s Boškom viđa u zatvoru

Priču da je fatalna Viktorija i dalje u kontaktu s Boškom Šapićem Matan je čuo na zatvorskim hodnicima.

- To mi on nije rekao, ali se proširila priča zatvorom da mu je bila u posjetu i da su u telefonskom kontaktu. Ne znam koliko u tome ima istine jer zakonski takvo nešto nije dozvoljeno - kaže bivši zatvorenik. Istu informaciju čuli smo u zagrebačkom naselju Remetinec gdje se kod tete Jasne iz Gvozda sklonila Viktorija.

- Svima se hvali kako su se zbog nje potukla ova dvojica. Sama je rekla da je u stalnom kontaktu sa Šapićem - ispričali su susjedi.

Je li točno da fatalna Viki posjećuje Šapića, nisu nam jučer mogli reći ni na karlovačkom sudu ni u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:42