BOMBE U BOSTONU: NAJTEŽI NAPAD U AMERICI NAKON 11.9.

EKSKLUZIVNO, REPORTER JUTARNJEG U BOSTONU, ANALIZA STRUČNJAKA - BARACK OBAMA: 'Eksplozije u Bostonu su teroristički čin, Amerikanci neće dopustiti da ih netko terorizira!' FBI poručio: 'Ići ćemo na kraj svijeta dok ne nađemo počinitelja!'

U dvjema eksplozijama u Bostonu poginulo je najmanje troje ljudi, a ozlijeđeno čak 140. FBI je na nogama, policija navodno ispituje ranjenog Saudijca. Pakistanski talibani poručuju: 'Vjerujemo u napade na SAD i njezine saveznike, no nismo upleteni u ovo'
 AFP, TWITTER

NOVO 19:17 - Predsjednik SAD-a Barack Obama u utorak je bombaške napade u Bostonu nazvao "terorističkim činom" no dodao je da još nije poznato jesu li dvije eksplozije djelo strane ili domaće skupine ili pojedinca.

Obama je u sobi za konferencije Bijele kuće, dan nakon što su u eksploziji dvije bombe na cilju bostonskog maratona ubijene tri osobe a deseci ranjeni, pozvao Amerikance da budu budni i paze na sumnjive aktivnosti.

"Svaki puta kada se bombama napadnu nevini civili to je teroristički čin", rekao je Obama.

Opširnije pročitajte OVDJE





16:17 - FBI je održao konferenciji za novinare na kojoj su istaknuli da su pronađene dvije eksplozivne naprave, od kojih su obje eksplodirale, te da istražitelji nisu pronašli tragove drugih eksplozivnih naprava.

FBI i lokalna policija pozvali su građane da pomognu u istrazi slanjem fotografija i informacija. Također, FBI je pozvao građane na razumijevanje jer će mjesto napada biti izolirano nekoliko idućih dana dok forenzičari detaljno ne obave posao.

Zsad nema privedenih, a ukupan broj ozlijeđenih u eksplozijama je 176, od čega 17 u kritičnom stanju.

- Istraga se neće zaustaviti na američkom tlu. Ići ćemo do kraja svijeta kako bi pronašli odgovorne - kazao je specijalni agent Richard DesLauriers.

14:40 Istražitelji i stručnjaci za terorizam smatraju da iza bombaškog napada u Bostonu stoji jedna od tri moguće teorije.

Prva je da su za napad odgovorni američki desničarski ekstremisti. Druga je da su krivi islamisti, američki ili strani, koji su povezani s al-Qaedom ili izravno ili svjetonazorski. Treća je da se radi o ubojici ili ubojicama bez ikavih ideoloških ciljeva.

Opširnije pročitajte OVDJE!

14:28 - Nakon zvjerskog bombaškog napada u Bostonu uslijed kojeg je mjesto održavanja tamošnjeg slavnog maratona pretvoreno u ratnu zonu, s ciljnom linijom prekrivenom otkinutim udovima i ranjenim trkačima bez nogu, stravična svjedočanstva žrtava i onih koji su pomagali u njihovu spašavanju opisuju nezamislivi užas koji su preživjeli.

Liječnici u nevjerici opisuju operacijske dvorane koje su sličile na one s prvih crta bojišnice, i patnjama žrtava s ranama karakterističnima za rat.

- Ti trkači su upravo završili utrku, a sad više nemaju noge - kazao je 35-godišnji policajac Roupen Bastajian za New Yotk Times.

Opširnije pročitajte OVDJE! - (OPREZ! UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE!)

14:26 Europska unija, NATO i pojedini državnici osudili su smrtonosne eksplozije u Bostonu, a ruski predsjednik Vladimir Putin ponudio je pomoć kolegi po dužnosti Baracku Obami, javljaju agencije u utorak.

Tri su osobe poginule, a više od stotinu ranjeno je u dvjema eksplozijama blizu ciljne crte Bostonskog maratona u ponedjeljak dok su tisuće trkača završavale utrku, a gledatelji navijali.

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy osudio je "užasne" napade počinjene u završnici 117. Bostonskog maratona, "izrazio duboku žalost zbog tragična gubitka nedužnih života" i zatražio da počinitelji budu identificirani "te izvedeni pred sud", prenosi AFP.

"Šokirana" visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton osudila je napade kao i predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz koji je poručio: "Uz naše smo američke prijatelje".

Opširnije pročitajte OVDJE!

13:16 - Na bombaški napad u Bostonu reagirale su mnoge slavne osobe, kako iz Sjedinjenih Država, tako i širom svijeta.

Predvode ih dvojica holivudskih glumaca odraslih u Bostonu, Ben Affleck i Mark Wahlberg, obojica duboko zgroženi dvjema eksplozijama na ciljnoj liniji tamošnjeg maratona uslijed koje su tri osobe izgubile život, među kojima i osmogodišnji dječak, a još preko 140 ih je ozlijeđeno.

Aflfleck, koji je odrastao u Cambridgeu, široj okolici Bostona, na Twitteru je napisao:

- Takav besmislen i tragičan dan. Moja obitelj i ja šaljemo ljubav voljenim i otpornim stanovnicima Bostona.

Više o reakcijama slavnih pročitajte OVDJE!

12:32 - Ekspert za terorizam Zoran Grgić za Jutarnji list na osnovu snimki i fotografija analizira:

Eksplozivne naprave je napravio netko sa solidnim, ali ne vrhunskim, poznavanjem kemije. Ne radi se o vojnom eksplozivu već o eksplozivu koji je imao „višak“ kisika što ukazuje na kućnu radinost ili industrijsku. Po načinu, izgledu i sporosti razvoja eksplozije, odnosno eksplozivne kugle, čini mi se kako je to bila „kućna radinost“ na gornjoj granici baruta ili eksploziva na bazi peroksida (kojeg rado koristi al-Qa'ide) dok su domaći, američki teroristi, skloniji eksplozivu na bazi amonijevog-nitrata.

No, to će se utvrditi istragom i ovoga trena ne može se sa sigurnošću reći o kojem se eksplozivu radi. Naprave su vjerojatno aktivirane elektroničkim putem ( pomoću mobitela) jer se na snimci vidi da je razmak između prve i druge eksplozije 12 sekundi što je dovoljno da se utipka 10 do 14 znamenki u mobilni uređaj.

Naravno, poslije eksplozije aktiviran je postojeći protokol za takve situacije: isključuju se mobiteli i pristup imaju samo sigurnosne i slične službe tako da je to mogući razlog neaktivacije treće bombe. Mislim da je po napravi bilo 4-5 kg eksploziva nisko postavljenom, vjerojatno na pločniku, što je vidljivo iz brojnih ozljeda donjih ekstremiteta.

Dodatni problem predstavljale su sigurnosne ograde jer su žrtve, uslijed udarnog vala, bacane na ograde gdje su zadobivale sekundarne ozljede. Mislim da je krajnja granica eksplozije bila oko 30 metara što je relativno sretna okolnost jer je manji broj trkača ozlijeđen

Nedvojbeno, počinitelj je imao zločinačke, bolesne namjere i težio je ka publicitetu jer je eksploziv postavio u blizini kamera, a sva tri događaja (dvije eksplozije i treća koja je spriječena ) povezane su u krugu od 500 metara što ukazuje na jednoga ili manji broj počinitelja. (Željko Mužević)

---------------------------------------------------------------

12:00 Martin Richard imao je samo osam godina. Stajao je sa svojom majkom i sestrom pored cilja bostonskog maratona i čekao da njegov otac pređe ciljnu liniju kako bi ga mogao zagrliti.

Njegovoj sudbini presudile su sekunde.

Opširnije pročitajte OVDJE!

---------------------------------------------------------------

BOSTON - Istražitelji FBI-ja još uvijek tragaju za osobom ili grupom odgovornom za bombaški napad u Bostonu za vrijeme bostonskog maratona, godišnje manifestacije koja okuplja oko pola milijuna gledatelja i oko 20.000 sudionika.

VIDEO: DRAMA U BOSTONU Kamere snimile trenutak smrtonosne eksplozije!

Dvije bombe koje su eksplodirale na cilju odnijele su živote troje ljudi, među njima i osmogodišnjeg djeteta, a ranile najmanje 144 osobe, od kojih je 17 u kritičnom i 25 u teškom stanju. Među ozlijeđenima je čak osmero djece, uključujući i dvogodišnje dijete s teškom ozljedom glave.

Radi se o najtežem bombaškom napadu na teritoriju SAD-a od kada su, nakon napada 11. rujna 2001. godine, uvedene nove mjere sigurnosti.

Bombe su bile napravljene u kućnoj radinosti, od baruta, a počinitelj ih je napunio kugličnim ležajevima i drugim metalnim predmetima kako bi šrapneli od eksplozije uzrokovali maksimalni broj ljudskih žrtava.

- Većina ozljeda uzrokovana je šrapnelima, izjavio je Peter Fagenholz, kirurg na traumatologiji u Općoj bolnici u Bostonu, i napomenuo kako su kirurzi morali obaviti brojne amputacije.

- Veći broj pacijenata trebat će proći još operacija sutra, i potom seriju operacija kroz sljedećih nekoliko dana, rekao je Fagenholz.

Kako prenose američki mediji, FBI još uvijek nije siguran radi li se o grupnom ili pojedinačnom napadu, te je li počinitelj ili počinitelji građanin SAD-a ili neke strane države, no za sada događaj tretiraju kao teroristički napad.

EKSKLUZIVNO: REPORTER JUTARNJEG U BOSTONU Najmanje troje mrtvih u eksplozijama na maratonu, ozlijeđene 144 osobe!

Neki mediji pisali su kako je uhićen 20-godišnji Saudijac koji se trenutno nalazi na odjelu za opekline u bostonskoj bolnici, no policija je te navode opovrgla. FBI je potvrdio da je razgovarao s ozlijeđenim Saudijcem, no napomenuli su kako se još nitko ne nalazi na popisu sumnjivaca.

Pakistanski talibani zanijekali su bilo kakvu povezanost s napadima u Bostonu.

- Vjerujemo u napade na SAD i njezine saveznike, no nismo upleteni u ovaj napad. Nismo povezani s ovim bombaškim napadima, no nastavit ćemo ih napadati gdjegod je to moguće, stoji u službenom priopćenju.

Američki predsjednik Barack Obama obećao je kako će odgovorne za ovaj napad privesti pravdi.

- Pronaći ćemo osobe koje su ovo učinile, i one će za to odgovarati, izjavio je.

Bostonska policija objavila je da je na području grada pronađeno još najmanje pet eksplozivnih naprava, koje nisu detonirane.

Reporter Jutarnjeg Vjeran Pavić iz Bostona: 'Bilo je strašno, krvi je bilo po zidovima...'

Sat prije eksplozije stajao sam kod finiša Bostonskog maratona, vjerojatno koji metar od eksplozivne naprave. Stotine gledatelja - strani turisti i domaći Amerikanci - strastveno su bodrili maratonce. Čim nekoga uhvati grč, navijanje postaje sve jače i jače. Roditelji i parovi grle se nakon utrke, a neki otpužu do šatora u blizini popiti vodu i na brzu relaksaciju kod tima hitne pomoći.

Pri samom kraju utrke, u tim istim šatorima, sada su se nalazili krvlju obliveni gledatelji.

U 2.50 poslijepodne prema lokalnom vremenu, na veličanstvenom, 117. po redu Bostonskom maratonu, u samom centru grada, točno tamo gdje sam stajao, dogodio se teroristički napad. Dvije bombe, samo nekoliko metara udaljene, ozlijedile su stotine ljudi i pritom usmrtile dvije osobe. Imao sam sreće.

Ubrzo je gradom zavladala panika. U trenutku eksplozije nalazio sam se u kafiću, par stotina metara od utrke. Počele su mi stizati poruke na mobitel - “Je li sve uredu?”. Izlazim na ulicu, kolone policijskih automobila i vozila hitne pomoći sumanuto jure do glavnoga trga. Na scenu izlaze specijalci, a desetak helikoptera prelijeće grad.

Ljudi oko mene pokušavaju nazvati svoje bližnje, no preopterećene linije im to ne dopuštaju. Masa se pokušava približiti mjestu tragedije, ali ih već pomalo nervozni policajci polako tjeraju. U samo nekoliko minuta, policija je u potpunosti blokirala grad. Prof. Frederick Biber, forenzičar s Harvarda, poznat po svojim istraživanjima na DNA u napadima na WTC u New Yorku, kaže kako je od najveće važnosti da policija odmah blokira sav promet. “Prijevoz je obustavljen u Bostonu do daljnjega i javnost se moli da ostane u svojim kućama ili hotelima, koliko god bude potrebno. Otkazana su predavanja na fakultetima”, kaže Bieber.

Policajci su preusmjerili sve prema glavnom parku, inače tradicionalno mjesto za odmor maratonaca i njihovih obitelji. Ubrzo, 20-godišnjak dotrčava do mene moleći me za mobitel kako bi nazvao svoje prijatelje. Svi zajedno su bili samo 15 metara od mjesta detonacije kada su se razbježali. “Prvo je jedna eksplodirala, pa pet metara dalje druga”, objašnjava mi. “Čini mi se da su bile u kantama za smeće. Krv je bila razbacana po zidovima…”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:01