UZROK NEPOZNAT

EKSPLOZIJA ZGRADE U GAZI, POGINULA DVA PALESTINCA Tragedija samo nekoliko sati nakon dogovorenog primirja između Izraela i palestinskih militanata

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.07.2018. u 10:22

REUTERS

Dvojica Palestinaca poginula su a jedan je ozlijeđen u eksploziji u nedjelju u zgradi u Gazi, objavili su zdravstveni djelatnici.

Uzrok eksplozije do koje je došlo nekoliko sati nakon što je objavljeno da je dogovoreno primirje između Izraela i palestinskih militanata u Gazi još uvijek nije poznat.

Izrael i militantne skupine u Gazi u subotu su dogovorili primirje, nakon što je Izrael izveo niz zračnih napada na Hamas, a Palestinci ispalili više od 100 raketa.

Izraelska vojska tvrdi kako su Palestinci nekoliko sati nakon objave primirja ispalili dvije granate prema Izraelu koji je odgovorio na napad.

U subotu su u sukobima dvije strane poginula dva palestinska tinejdžera.

Glasnogovornik Hamasa Fawzi Barhoum rekao je: "Pokušaji mnogih strana nastavljaju se od početka eskalacije i izraelskog bombardiranja Gaze. Okrunjeni su uspjehom egipatske inicijative uspostavljanja mira i okončanja eskalacije".

Palestinska militantna skupina Islamistički džihad odvojeno je priopćila kako je postignuto primirje.

Jedan istaknuti izraelski vojni dužnosnik naglasio je kako će samo "činjenice na terenu diktirati budući odgovor" izraelske vojske.

Rast nasilja između dviju strana dogodio se nakon sve snažnijih kritika na račun izraelskog premijera Benjamina Netanyahua jer se nije uspio suprotstaviti novoj palestinskoj taktici - zapaljenim zmajevima i balonima lansiranima iz Gaze kojima su zapaljeni usjevi i vegetacija na jugu Izraela.

Izvori iz Gaze tvrde kako je od petka izvedeno više od 40 zračnih napada na tu enklavu, dok izraelska vojska kaže kako je na Izrael ispaljeno više od stotinu raketa. Neki od tih projektila su zaustavljeni izraelskim proturaketnim sustavom, no policija je objavila kako je u južnom gradu Sderotu ozlijeđeno troje ljudi.

Borbe su započele u petak kad su se tisuće Palestinaca okupile na granici s Izraelom na tjednim prosvjedima koji su ušli u svoj četvrti mjesec.

Izraelska vojska tvrdi kako su prosvjednici tada bacali gume, kamenje, eksplozivne naprave i bombe na njezine pripadnike i da je jedan časnik ozlijeđen palestinskom ganatom bačenom preko ograde na granici.

Izrael je pokrenuo zračne napade na Gazu nekoliko sati kasnije.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo